BiH
1

Izetbegović: BiH treba Dodiku koliko i nama

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
Potjernica srbijanskog pravosuđa za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem je s pravom izazvala uznemirenje među Srebreničanima. Boračka udruženja i udruženja žrtava rata iz Podrinja su se okupila u Sarajevu i tražila da se održi sastanak u sastavu u kojem je i održan, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, komentirajući događaje nakon objave da je pravosuđe Srbije raspisalo potjernice za Srebreničanima.

"Tražili su od mene da pozovem Komšića, Lagumdžiju, Radončića i Barišu Čolaka. Čolak je bio na putu, a Komšića nismo uspjeli da kontaktiramo. Nas trojica smo se odazvali jer smo procijenili da država mora jasnije i glasnije odgovoriti na pokušaje izjednačavanja krivice i pritiske koje branioci Srebrenice trpe već godinama. Stalno ih pozivaju na sudove u RS-u, ispituju i uznemiravaju, a pritom nemaju kvalitetnu pravnu zaštitu jer su većinom lošeg imovnog stanja", kazao je Izetbegović.

Smatra da je ovaj put Srbija, protivno potpisanom Protokolu, počela potjeru za ljudima koje je tokom agresije na BiH progonila na najgori način.

"Na potjernici se izgleda nalazi i ime čovjeka koji je zarobljen u Bratuncu 1992, a kosti mu pronađene u Srbiji 1995. godine! Ne možemo šutjeti na ovakve činjenice, što je dosta - dosta je. Neka se u Srbiji ostave Srebrenice i Bosne i Hercegovine, neka kampanje prave na nečem drugome", poručio je Izetbegović.

Kazao je kako Naser Orić ne može dva puta odgovarati za iste optužbe. Haški tribunal je proveo maksimalno temeljitu istragu i izrekao oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

"Orić je nevin proveo 40 mjeseci u zatvoru Haškog tribunala i opet je spreman odgovarati pred sudom u svojoj zemlji ukoliko se pojave neki novi dokazi. Ali, koji se to dokazi mogu pojaviti nakon 20 godina? Sve što se moglo protiv Orića staviti na sto, sigurno je već stavljeno u Haagu. Očigledno se radi o propagandi i želji da se napravi kakavtakav balans u vremenu kada traje suđenje Karadžiću i Mladiću", tvrdi Izetbegović.

Zamoljen za komentar prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika Dodik o povlačenju srpskih predstavnika iz državnih institucija, Izetbegović je podsjetio kako je svojevremeno Dodik poslao avion koji je vlasništvo RS-a, a time i svakog poreskog obveznika u tom entitetu, po osuđenog ratnog zločinca Biljanu Plavšić i dočekao je kao nacionalnog heroja u zgradi Vlade RS-a.

"Dodik sebi daje za pravo da brani Karadžića, da dočekuje Krajišnika kao junaka, da pokrštava državne institucije, pa i škole u RS-u u u koje idu i naša djeca a nama bi da naredi koga ćemo primiti u vlastitu kancelariju. Sve što je do sada radio, na svoju štetu je uradio i, ako želi, neka nastavi tako. Uvjeriće se da mu država Bosna i Hercegovina i njene institucije trebaju isto koliko i nama. A svako ko napusti posao u državnoj instituciji, uvjerit će se da mu je taj posao, u vremenu današnje nezaposlenosti, itekako trebao", rekao je u intervjuu za "Oslobođenje" član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.