BiH
46

"Slučaj Orić" u izbornoj godini u BiH pokrenuo začarani krug političke borbe sviju protiv svih

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sastanak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije i ministra sigurnosti Fahrudina Radončića s Naserom Orićem, ratnim komadantom Srebrenice, koji je uslijedio nakon što je Tužilaštvo Srbije saopštilo da je protiv Orića pokrenuta istraga zbog navodnih ratnih zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom u Podrinju, selo Zalazje, dvije najveće partije u bh. entitetu Republika Srpska - SNSD i SDS -  iskoristile su kao novi povod za međusobne obračune.

No, "slučaj Orić" većina političkih partija u BiH vidi i kao "plodno tlo" za svoje pozicioniranje među glasačima u predizbornoj godini.

Nakon što je zastupnica SDS-a u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević ocijenila kako bi adekvatan odgovor na podršku bošnjačkih političara Oriću bilo povlačenje srpskih predstavnika iz Vijeća ministara BiH, oglasio se i predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je istakao kako „podrška koju  su dali Naseru Oriću nije odbrana jednog lica, već odbrana zločina počinjenih nad Srbima u Podrinju“.

Predsjednik RS-a je prošlog petka najavio i sastanak svih nosilaca funkcija u RS-u i BiH na kojem se trebao zauzeti, kako je rekao, zajednički stav o tome kako odgovoriti na ovu situaciju. Kazao je i kako namjerava predložiti mjere kojima će se onemogućiti donošenje bilo kakvih novih zakona na nivou BiH, posebno onih koji se odnose na Sud i Tužilaštvo, jer ih, kako je istakao, ne poštuju bošnjački političari.

 "Tražit ću da to postane praksa svih predstavnika RS-a u zajedničkim organima", rekao je Dodik. 

Ali, kako sada stvari stoje, do sastanka će doći tek polovinom ovog mjeseca, a na njemu bi stav mogli zauzeti samo članovi SNSD-a u institucijama BiH.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić poručio je Dodiku da „prestane da se krije iza zajedničkih stavova srpskih političara“, te da na sastanak s njim ne namjerava doći.

Na odgovor nije trebao dugo čekati, jer mu je Dodik odgovorio da „SNSD vodi nacionalno odgovornu politiku i u RS-u i u zajedničkim organima BiH, u čemu bi mu SDS bio samo 'peta kolona'".

"Prije neki dan sam jasno rekao da ću na sastanak pozvati funkcionere u zajedničkim organima, što znači da nisam imao namjeru da pozovem ni Mladena Bosića niti bilo koga iz SDS-a, jer nisu nosioci nijedne funkcije", naglasio je Dodik.

Politička analitičarka fondacije Freidrich Ebert Tanja Topić, u razgovoru za Anadolu Agency (AA), kazala je da je "slučaj Orić" odlično poslužio, ne samo SNSD-u i SDS-u, nego i svim političkim akterima u BiH za politički obračun.

"Došao je kao naručen za podizanje političkih tenzija i potvrđivanje pravca političke borbe u okvirima predizborne kampanje. To znači da će vruće nacionalne teme opet biti u žiži kampanje, i da očito još uvijek u dobrom dijelu javnosti nailaze na plodno tlo. Na drugoj strani, niti jedna politička partija ne želi ponijeti taj rizik, da zbog nepozicioniranja u 'slučaju Orić' izgubi dio glasova“, ocijenila je Topić.

Prema njenim riječima, „ovaj slučaj je pokazao i slabost institucija sistema u BiH i manipulisanje od strane političkih partija".

"'Slučaj Orić' isključivo treba da bude slučaj domaćih pravosudnih institucija, ne tužilaštva susjedne države, koja, podsjećanja radi, tvrdi da nije imala ništa sa ratom u BiH, pa otuda i čudi da želi procesuirati zločine počinjene na teritoriji susjedne države“, navela je Topić.

Ona podsjeća da su neke od političkih partija u BiH do sada organizovale svečane dočeke za ratne zločince, proslavljajući njihovo puštanje na slobodu, nakon odsluženih kazni.

Hoće li predstavnici RS-a posegnuti za nekom vidom blokade državnih institucija, u ovom trenutku teško je predvidjeti, kazala je Topić, ali i upozorila da „novonastalu situaciju nikako ne treba potcijeniti“.

"Imali smo jednu sličnu situaciju prije nekoliko godina, u vrijeme visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. Podsjetit ću da smo se i tada nalazili u svojevrsnoj pat poziciji, nismo imali konkretno rješenje. Ovu situaciju vidim i kao svojevrsnu prijetnju, u smislu da političke partije iz RS-a nastoje pokazati, dokle zapravo mogu ići“, izjavila je Topić.

Na pitanje šta će jedna takva situacija donijeti RS-u, Topić ističe da ako predstavnici RS-a napuste institucije na nivou BiH, to će dovesti do dosta pitanja, koja su u interesu Republike Srpske, a koja će takođe biti blokirana.

"Mislim da se stoga analiziraju sve moguće posljedice, što nije jednostavno u ovo malo vremena. Prvi cilj je ispunjen, slučaj je postao vruća politička tema, doveo je do opšteg uzbuđenja, i sad niko i ne razmišlja o lošem ekonomskom i socijalnom  statusu", zaključila je Topić.

Prema posljednjim informacijama, danas će se u Prijedoru sastati čelnici vladajućih partija u RS-u - SNSD-a, DNS-a i SP-a, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić. Nakon toga možda će biti i jasna pozicija s koje bi za sada predstavnici tih partija ubuduće mogli djelovati u institucijama BiH.