BiH
6

Radončić: Nisam uvjeren u dogovor HDZ-a i SDA

SRNA
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH rekao je da nije uvjeren da su HDZ BiH i SDA postigli konkretan politički dogovor u vezi sa realizacijom odluke "Sejdić–Finci".

"Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao me telefonom, i to što sam čuo od njega nisam shvatio da ima bilo kakvog sporazuma te dvije stranke. Što se tiče SBB-a, mi ne vjerujemo dok ne vidimo papire", rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.

On je poručio da SBB "navija da HDZ i SDA naprave dogovor, ali da ne može podržati ništa unaprijed".

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka političkih lidera iz BiH sa zvaničnicima EU 1. oktobra u Briselu, Radončić je rekao da SBB BiH pravi ozbiljnu strategiju i čeka da vidi šta će uraditi HDZ i SDA.

"Ako oni naprave potentan politički plan, mi ćemo ga rado podržati, ali u trenutnoj situaciji bojim se da sam pesimista. Možda nešto uradimo po pitanju mehanizma koordinacije, a što se tiče provođenja odluke Sejdić i Finci, vidite i sami da to neko doživljava kao provođenje odluke Suda iz Strazbura, a neko kao kompletno rješavanje hrvatskog pitanja u BiH", rekao je Radončić.

Rukovodstva HDZ-a BiH i SDA dogovorila su juče u Sarajevu principe provođenja odluke "Sejdić i Finci", među kojima je najvažniji da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

Nakon sastanka, lider HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekli su da su ove stranke dogovorile intenziviranje saradnje u narednom periodu.