BiH
0

Radnici TTU-a neće u stečaj koji im nudi Vlada TK

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) ponovo su danas protestovali ispred Vlade TK jer, kako navode, njihovi zahtjevi iz aprila 2015. godine nisu ispunjeni. Radnici su negodovali zbog činjenice što premijer Bego Gutić nije bio u Vladi TK.

"Vlada TK nam nudi stečaj, ali mi to nećemo prihvatiti. Jedini je razumijevanje za nas pokazao ministar unutrašnjih poslova Alen Gadžo, kojem ćemo dostaviti dokumentaciju o kriminalu u TTU-u", kaže Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a.

Radnici TTU-a su se nakon mirnog okupljanja vratili u krug preduzeća, a sutra će se dogovoriti o daljim koracima.

"Niko nas ne pita kako i od čega živimo. Posljednje što smo dobili je paket sa prehrambenim proizvodima i 240 KM. Može li se od toga živjeti dva, tri, četiri mjeseca. Čekamo konkretne odgovore Vlade TK, a onda ćemo odlučiti šta i kako dalje", kaže Terzić.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Međutim, iz Vlade TK su još ranije naveli kako je TTU-u u protekle dvije godine doznačeno 600.000 KM, a prema važećem zakonu pomenuto preduzeće je moglo dobiti 400.000 KM i to u periodu od tri godine. TTU je, prema mišljenu Vlade TK, propustio priliku da kroz finansijsku konsolidaciju otvori novi kontrolisani račun. Vlada TK, kako je navedeno, nema namjeru kršiti zakon i praviti cesije sa društvima sa blokiranim računima, ali će se u narednom periodu pokušati doći do adekvatnog rješenja.