BiH
25

Radnici Sarajevotekstila tri mjeseca bez plata: Tužit ćemo odgovorne

Piše: M. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Blizu 50 radnika Sarajevotekstila okupilo se jutros ispred poslovnice u Ferhadiji kako bi iskazali nezadovoljstvo odnosom vlasnika prema njima i firmi. Posljednju platu primili su u januaru, a 17 mjeseci im nisu uplaćeni doprinosi.

Aida Bešlija je 35 godina radila u ovoj firmi. Otišla je u penziju, ali nikada je nije primila jer joj nije regulisan staž.

"Rekli su mi da će sve biti regulisano. Tri mjeseca sam išla od vrata do vrata i kod direktora kako bi mi sredili papire. Otpremninu mi nisu uplatili iako su obećali. Nemam penziju. Svi direktori i uprava su me slagali. Živim nekako, od Sindikata sam dobila 100 KM", kazala je Bešlija.

Radnici traže da im se kupi roba jer samo tako mogu raditi i zaraditi svoju platu. Police su prazne, kao i računi firme.

"Vlasnici se plaše ovih radnika jer ne žele izaći pred njih, a ne rješavaju probleme jer se međusobno potkusuravaju. Sjednica Nadzornog odbora je bila zakazana za 9 sati, ali još nisu došli. Kazali su da se neće pojaviti dok ne odu radnici i predstavnici medija", kazala je Mersiha Beširević, predsjednica Sindikata radnika u trgovini BiH.

Radnici su poručili da je ovo štrajk upozorenja, a da pripremaju generalni štrajk i tužbe protiv odgovornih osoba.