Dobili podršku OHR-a
0

Radnici "Konjuha" krenuli pred zgradu Vlade FBiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici sindikata radnika fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica, nakon sastanka u Uredu visokog predstavnika u BiH na kojem su prezentirali probleme zbog kojih su došli u Sarajevo i plan izlaska fabrike iz teške situacije, kazali su kako su predstavnici OHR-a obećali da će ih podržati i biti posrednici u borbi za njihova p

Potom se oko 250 radnika, koji su u Sarajevo jučer krenuli pješice iz Živinica, prenoćili u Kladnju, a potom autobusima prevezeni, zaputilo pred sjedište Vlade Federacije BiH.

Tamo će, kako su kazali novinarima agencije Anadolija, tražiti sastanak s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem. Radnici su također istaknuli kako neće otici ispred zgrade Vlade FBiH sve dok njihovu delegaciju ne primi federalni premijer.

"Krediti Međunarodnog monetarnog fonda daju se našoj Vladi i oni su namijenjeni za razvoj privrede. Vidjeli ste i sami; auta, kuće, na šta se troši novac, a ovi bijedni radnici i ja borimo se da radimo. Nećemo dozvoliti da se s 'Konjuhom' desi što i sa 'Drinjačom' iz Kladnja", naglasio je predsjednik sindikata "Konjuha" Mevludin Trakić jutros u izjavi novinarima nakon dolaska radnika pred zgradu OHR-a.

On je kazao da radnici nisu došli da ih "Sarajevo zapamti kao huligane", te da će protesti biti mirni.

Radnici "Konjuha" traže kredit od šest miliona konvertibilnih maraka kako bi u fabrici bilo uposleno svih 450 radnika do kraja osmog mjeseca, grejs period od godinu dana, te period otplate pet godina.