Općina Kladanj
50

Veliki požar danima bukti na Konjuhu, očekuje se i akcija helikopterske jedinice OS BiH

D. Be.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Na području Kladnja od utorka je aktivan veliki požar kojeg će danas, ako dozvole vremenski uslovi, gasiti i helikopterska jedinica Oružanih snaga BiH.

Načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović rekao je za Klix.ba da je sinoć ugašeno četiri-pet manjih požara koji su bili aktivni proteklih dana, ali da je najveći požar i dalje aktivan.

"Teren je nepristupačan i upravo koordiniramo s Oružanim snagama koje bi trebali ubrzo doći na teren i dejstvovati iz zraka, ukoliko vjetar dozvoli", kaže Čavkunović.

Pripadnici Šume TK su na terenu, ali oni mogu samo djelimično lokalizovati požar, ali ga ne mogu ugasiti zbog nedostatka većih količina vode.

Veliki požar na Konjuhu nije blizu naseljenog mjesta, ali malo požari koji su ugašeni su prijetili objektima.

Požar je prethodnih dana došao iz pravca Olova i proširio se na lokalitetu Mladoševića – sliv rijeke Borovica. Prema procjenama požar je zahvatio oko 30 hektara borove šume.

Istraga bi trebala utvrditi uzrok požara, ali se pretpostavlja da su krivci nesavjesni građani koji su palili vatru čisteći imanja te je nisu kontrolisali zbog čega se proširila uslijed jakog vjetra.