Štrajkač Raif Kriještorac
0

"Radnici GRAS-a će stupiti u štrajk"

Piše: A. Kovač
Raif Kriještorac (Foto: San)
Raif Kriještorac (Foto: San)
Raif Kriještorac (53), vozač minbusa u KJKP GRAS, i dalje nastavlja sa štrajkom glađu koji je započeo jučer ujutro u sedam sati. Prema njegovim riječima od štrajka neće odustati dok se u GRAS-u neke stvari ne promjene.

"Ako treba da umrem od gladi neka umrem, ali će se neke stvari morati promjeniti. Sve moje kolege su došle da mi daju podršku, a iz menadžmenta se niko nije pojavio. Ako se u ovoj firmi neke stvari ubrzo ne promijene radnici GRAS-a će do Nove godine stupiti u štrajk“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Kriještorac, koji se još uvijek nalazi u krugu depoa za minibuse u Velešićima.

Prema riječima ovog 53 - godišnjaka radnici GRAS-a dobijaju platne liste u kojima piše da se redovno uplaćuju doprinosi, krediti, isplaćuje topli obrok, a to nije tačno.

"Nekoliko radnika je jučer išlo da ovjeri knjižice ali nisu mogli jer firma ne uplaćuje doprinose. Opomene od banaka zbog neredovnog uplaćivanja rata za kredit dobijamo stalno“, kazao je Kriještorac.

Kriještorac, prema njegovim riječima ima podršku kako sindikalaca iz GRAS-a, tako i članova Sindikata komunalne privrede.

"Pojedini ljudi vode ovu firmu u propast. Mi prije svega nemamo ni dovoljno minibusa za prevoz putnika. Jedino da počnemo putnike ne leđima nositi. Menadžment svjesno uništava ovu firmu i ja to neću da dopustim jer ja sam radnik ove firme i volim svoj posao, a i putnici kada već plaćaju karte zaslužuju i dobru uslugu“, kazao je Kriještorac, koji već 11 godina vozi minibus na relaciji Latinska ćuprija – Komatin.

Hasan Bašić, direktora GRAS-a, na naše pozive jutros nije se javljao, jer je bio na sastanku, a u izjavi koju je dao medijima jučer kazao je da radnik koji ima 1.200 KM plaću i redovno je dobije, ako ima razloga da štrajkuje nek nastavi.