Ogorčeni odnosom vlasnika
0

Radnici GP Bosna: Naše porodice gladuju

Piše: M. Beker
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Više od 50 radnika GP Bosna danas je mirnim štrajkom upozorenja ispred zgrade firme tražilo od svojih nadležnih da ispune obaveze prema njima. Njihova agonija, kako kažu, traje već nekoliko godina.

"Radni staž nam nije uvezan već osam godina. Uredno nam odbijaju sve od plate, ali mi nemamo ni zdravstveno osiguranje, niti nam se uplaćuje penziono osiguranje. Radnici nam umiru, mi nemamo novca da pomognemo njihovim porodicama. Imamo više od 10 osoba koje trebaju u penziju, a ne mogu", rekao je Željko Knežević, predsjednik Glavnog odbora Sindikalne organizacije GP Bosna.

Radnici gladni

Radnici kažu kako nisu primili platu već pet mjeseci i da su ogorčeni situacijom, ali i odnosnom menadžmenta i vlasti prema njima.

"Gladni smo. Naši radnici nemaju šta jesti, naše porodice gladuju. Sve što je naša firma imala u Zenici, Vitezu, Sarajevu, Ilijašu... rasprodali su, a nama ni marke nisu dali. Ostao nam je objekt u Briješću s mehanizacijom koja nije obnovljena više od 50 godina i propada. Nema nas nigdje", dodao je Knežević.

Za stanje u kojem se nalaze radnici krive generalnog direktora Uglješu Kneževića, predsjednika MI Groupa Erola Džeku te člana Nadzoronog odbora Milana Šešelja.

"Godinu i po traje ovakvo stanje. Stalno nam daju obećanja, ali to je sve laž jer ništa nisu uradili. Njih nije briga za nas i za to što 270 radnika nema šta jesti", kazao je Knežević.

Nemaju za prijevoz

Radnici kažu kako ih je stid jer se svakodnevno moraju švercovati u javnom prijevozu te da su ih revizori zapamtili pa ih puste jer znaju u kakvoj su situaciji. Međutm, među radnicima ima i onih koji iz drugih gradova putuju u Sarajevo kako bi radili.

"Dolazim iz Zenice. Snalazim se za prijevoz, a hranu ponesem od kuće. Spavam u smještaju sa 30 radnika i vjerujte mi da je gore nego u vojsci. Bolje žive ljudi u Runadi nego mi. Ja sam čovjek pred penziju. Nemam zdravstveno, a bolestan sam. Ovo je žalosno", rekao je radnik Mirsad Huskić.

Prekovremeni rad nije plaćen

"Radim od 1973. godine u ovom preduzeću. Prije je ovo bila gigantska firma koja je radila širom svijeta, a sada bih plakao kada vidim stanje. Sve su rasprodali", rekao je Edin Memišević prisjećajući se 2005. godine kada su radili u Libiji te prijeratnih godina kada su radili u Iraku.

"Znali smo osvanuti na radnom mjestu kako bi posao bio završen na vrijeme, ali ništa. Imamo svi više od 1.000 prekovremenih sati, ali nam ništa nije plaćeno. Poniženi smo od svih, od Saveza samostalnih sindikata, od Vlade FBiH... Zauzeli su tople fotelje koje ne žele napustiti", dodao je Ramo Husić.

Savez samostalnih sindikata BiH pregovara s vlasnicima

Podršku radnicima svojim prisustvom dao je Franjo Rener, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) za Kanton Sarajevo. Istakao je kako je SSS BiH učinio sve da se ova situacija riješi te da još traju pregovori Sindikata i vlasnika firme.

"Pregovoramo da nađemo rješenje. Ovdje je očito da je vlasnik rasprodavao firmu, ali GP Bosna nije jedina. Imamo tu i Vranicu i mnoge druge firme sa istom situacijom. Ali radnik ne može finansirati privatni kapital. Ukoliko se ne izmire obaveze radnici su spremni ići i u generalni štrajk, što znači gubitak velkih poslova", rekao je Rener.

Radnici su poručili da će i dalje raditi, ali da će se boriti za svoja prava, jer ovako više ne mogu. Ispred zgrade GP Bosna su bili pripadnici osiguranja koji nisu dozvoljavali ulazak.