BiH
3

Radnici Feroelektra opet protestuju: Bez plaća i zdravstvenog skoro dvije godine

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dvadesetak radnika Feroelektra okupili se se danas ispred zgrade Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kako bi ukazali na svoje probleme, nerad ovog tužilaštva kada je u pitanju rješavanje njihovog predmeta, te upozorili na to da je 15 radnika ove firme iz filijale Zenica ostalo bez posla.

Naime, Privredna banka je 1. aprila oduzela je prostorije filijale na osnovu potraživanja dugovanja kredita Feroelektra, a koji je, kako su radnici rekli, trebao otplaćivati Stanić Invest.

"Plaće nemamo 22 mjeseca, nemamo zdravstveno, svaki dan očekujemo otkaze jer ne idemo na posao. Tužili smo direktora za krađu vise od milion KM u Zenici, ali je kantonalni sud odbacio tu prijavu", kazao je radnik Feroelektra iz Zenice Edber Brdarić.

Radnici su držali transparente: Dok Stanić caruje, radnik Feroelektra gladuje, Neka narod zna da u BiH nije država za čovjeka već za lopova, Sudija sviraj kraj...

Radnike je svojim prisustvom podržao Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH.

"Očekujemo da pritisak urodi plodom, da užilaštvo radi i dovede ovo do kraja kako bi se riješila situacija i Feroelektro vratio u prvobitno stanje", rekao je Bajramović.

Radnici iz Sarajeva kažu kako stiuacija nije ništa bolja nego kod kolega iz Zenice. Imaju prostor za rad, ali nemaju posla. Platu također nisu primili mjesecima.

"Kako živim - ne znam ni sama. Ovo je gore nego u ratu. Izabrali su gore oružje nego rat, a to je glad. Isključili su mi vodu, struju ,sve što se moglo jer nemam od čega da platim. Nekad imam za kifle, nekad nemam", rekla je Muamera Drugovac koja u ovoj firmi radi 30 godina.

Nakon što su sat i po stajali na kiši sa transparentima, predsjednik Sindikata Feroelektra Senad Samjić pozvan je u zgradu Kantonalnog tužilaštva na razgovor.

"Obzirom da smo se danas okupili da ukažemo na posljedice zakašnjelih reakcija. Iako psotoji krivinčna prijava protiv uprave društvo omogućili su Privrednoj banci Sarajevo omogućeno protupravnu imovinsku koristi od 1,6 miliona KM plus zatezne kamate, koju je PB naplatila uzevši objekat Feroelektra u Zenici. Radi se o protupravnoj dobiti Privredne banke koja je prijavljena ovom tužilaštvu. Okupili smo se da bi spriječili i druge povjerioce da naplate svoja sumnjiva potraživanja, obzirom da u našoj firmi vlada potpuna anarhija, da Uprava društva ne dolazi na posao u zgradu, naše tužbe na sudovima zastupaju neadekvatna pravna lica, neškolovana i zato gubimo tužbe. Tražili smo od Kantonalnog tužilaštva da hitno postupa po krivičnim pri9javama posebno onim koje je podnijela finansijska policija", rekao je Smajić.

U Tužilaštvu ih je primila predsjednica Nives Kanevčev koja je rekla da je ovo obiman predmet, da je mnogo lica uključen u obradu predmeta, te da ima prioritet.

"Kazala je da će na svaki mogući način truditi se da ga ubrzaju i da ga riješe", rekao je Smajić.

Radnici su se nakon sastanka razišli.