Nakon više od 15 godina
53

Feroelektro više nije dužnik, izmirena dugovanja Upravi za indirektno oporezivanje

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Privredno društvo Feroelektro, nakon više od 15 godina, nije više dužnik Uprave za indirektno oporezivanje.

Nova uprava je morala izmiriti dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje, koja su iznosila 1,4 miliona KM, a što im je sud naložio nakon potvrđenih tužbi protiv Feroelektra.

Također su uplaćene obaveze ostalih članica Društva u iznosu od 200.000 KM te ostale nagomilane obaveze po raznim kaznama koje je propisala Uprava za indirektno oporezivanje u iznosu od 50.000 KM.

Međutim, nisu isplaćene sve obaveze prema radnicima, s obzirom na to da još ima radnika koji čekaju na uplatu doprinosa. Stoga, naredni korak nove uprave na čelu sa direktorom Draženom Laganinom je isplata duga prema radnicima.

Precizna dugovanja po osnovu obaveza prema radnicima još uvijek se utvrđuju, s obzirom na to da su sudski procesi po tužbama radnika još u toku i nije poznat epilog.

"Dio potraživanja u iznosu od 5,5 miliona KM izmiren je još ranije, sudskim putem pokrenutom prodajom nekretnina ( Zgrada u Titovoj 28), dio će biti izmiren vrlo brzo ( novac od prodaje odmarališta u Neumu), a ostatak po utvrđivanju konačnog i jasnog stanja obaveza, na čemu se, još jednom napominjem, intenzivno radi’", ističe direktor Feroelektra Dražen Laganin.

Vlada Federacije BiH većinski je vlasnik privrednog društva Feroelektro d.d. u omjeru 60,66397 posto Ministarstvo trgovine FBiH, koje je nadležno resorno ministarstvo za Feroelektro d.d. sudjeluje u kreiranju strategije poslovne politike Društva, nadzire i kontrolira rad Uprave Društva putem Nadzornog odbora, te sudjelujući aktivno u radu Skupštine Društva.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević više puta je naglasio da stečaj ovog preduzeća nije opcija, te da se čini sve kako bi ovo preduzeće "ozdravilo", a imovina Federacije zaštitila.

Planom sanacije predviđeno je i restruktuiranje Društva.

Opredijeljenost ministra i nove uprave prema novom usvojenom poslovnom modelu, da se imovina stavi u funkciju poslovanja, te na taj način riješe ranije stvorena dugovanja, koja se prvenstveno odnose na potraživanja radnika.

U momentu privatizacije društva (2004. godine) evidentirano je 150 radnika. Od 2009. godine pokrenuli su tužbe za naplatu svojih potraživanja po raznim osnovama.

Privatizacija je poništena 2015. godine, od kada je većinski vlasnik ponovo Vlada FBiH.

Zatečeno stanje je blokirani računi Društva dugi niz godina, nedostajala je brojna dokumentacija, no ti problem se rješavaju.

Nova uprava angažirala je tim pravnih stručnjaka koji sada radi na ovim predmetima.