BiH
0

Radnici bivše Hi Azot Vitkovići podnijeli krivičnu prijavu protiv čelnika FUP-a

FENA
Radnici preduzeća nastalih transformacijom bivše Hemijske industrije (HI) Azot Vitkovići - Goražde podnijeli su Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo krivičnu prijavu protiv direktora Federalne uprave policije (FUP) Zlatka Miletića i njegovog zamjenika Samira Đebe zbog postojanja osnovane sumnje da su, među ostalim, počinili krivična djela - lažno prijavljivanje, zloupotrebu položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi.

Ovo se navodi u obavijesti za medije koju su potpisala 92 radnika bivše HI Azot od koje su u međuvremenu u procesu "sporne" privatizacije nastala privredna društva Bazna hemija d.d. Vitkovići, Malotonažna hemija d.d.,Bazeni d.d. Grafika d.d. i Fabrika vode d.d..

Nezadovoljni rezultatima istrage FUP-a, radnici bivše HI Azot u kopiji krivične prijave dostavljene u prilogu obavijesti za medije navode da su se Miletić i Đebo udružili s dioničarima i vlasnicima subjekata nastalih transformacijom bivše HI Azot te direktorom i članovima nadzornog odbora Bazne hemije.

Oni su, kako se u prijavi navodi, Federalnom tužiteljstvu dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv šest osoba, iako su znali da prijavljene osobe nisu mogle, niti su počinile krivična djela u postupku poništenja privatizacije bivše HI Azot te u vezi s otuđenjem imovine tog preduzeća.

Osim za spomenuta krivična djela radnici bivše HI Azot smatraju da postoje osnovi sumnje da su direktor FUP-a i njegov zamjenik, osim spomenutih, počinili krivična djela - neprijavljivanja pripremanja krivičnog djela, zloupotrebe povjerenja, lažno predstavljanje, prijevare, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neprijavljivanje krivičnog djela, te pomoć učinitelju poslije počinjenog krivičnog djela.

Inače, konflikt između radnika bivše HI Azot i novih poslodavaca traje već četvrtu godinu i bio je povod za organiziranje kontinuiranog štrajka te nedavnog štrajka glađu, a razlozi leže u neriješenom statusu radnika u pogledu zdravstvenog i penzionog osiguranja, te potraživanja radnika u odnosu na nove vlasnike. Radnici, istovremeno, osporavaju i zakonitost procesa privatizacije spomenutog preduzeća zbog čega su u više navrata intervenirali kod vlasti BPK-a Goražde.