Smanjenje broja radnika
0

Radnici ArcelorMittala Zenica protestovali pred zgradom kompanije

Piše: E. Mehić
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Oko 1.500 radnika zeničkog ArcelorMittala danas se okupilo ispred zgrade kompanije kako bi protestovali prvenstveno zbog ukidanja radnih mjesta, koja se očekuju početkom 2013. godine, ali i zbog drugih uvjeta koja traže od poslodavca.

ArcelorMittal je najavio da će programom ekonomskih, tehnoloških i strukturnih izmjena u ArcelorMittalu Zenica i aneksom Kolektivnih ugovora oko 360 radnika ostati bez posla u pogonima kompanije.

Otpremnine i slanje radnika na čekanja stalna je praksa zeničkog ArcelorMittala, koji je od 2005. godine, broj radnika, većinom proizvodnih, sa pet hiljada smanjio na 3.050, te ukoliko bi se ta brojka smanjila za još 360 radnih mjesta, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Zenica Zuhdija Kapetanović dodaje kako je to mnogo manje od ugovorenog minimuma i da u kompaniji ne može raditi manje od 2.850 radnika.

"Radnici koji su potpisali posebne ugovore, razočarani su u upravu jer su izigrani i prevareni, a njihove žalbe nisu uvažene gdje su tražili da im se vrate ugovori o radu, po kojem će biti plaćeni po kvalifikaciji radnog mjesta i koeficijentima složenosti poslova i tražimo da se radnicima omogući vraćanje starih ugovora o radu. Ova kompanija sa ovakvim tehnološkim postrojenjima proizvodi invalide rada i zbog te činjenice dužna je obezbjediti radna mjesta u skladu sa njihovim mogućnostima, a ne da ih šalje na materijalno i time tražimo otvaranje radnih mjesta za invalide rada. Radnička prava su u mnogim segmentima uskraćena i zato smo danas ovdje da jasno i glasno kažemo da smo nezadovoljni odnosom uprave prema radnicima.", izjavio je Kapetanović u svome izlaganju okupljenim radnicima pred zgradom ArcelorMittala Zenica.

Sindikat radnika AMZ je 18. decembra razgovarao sa generalnim direktorom ArcelorMittala Zenica Mukundom Kulkarnijem, ali nisu uspjeli da pronađu izlaz iz ove situacije. Kapetanović dodaje da se Sindikat radnika zeničke kompanije u 2012. godini samo jednom sastao sa generalnim direktorom ArcelorMittala Zenica i to u junu mjesecu, što je veoma loše, ukoliko žele da budu ravnopravni partneri.

"Na sastanku koji smo održali 18. decembra, četiri sata smo razgovarali i predložio sam riješenje ovih naših problema, ali nisam ni sumnjao da ćemo nešto postići. Mogu reći da će u buduće biti bolja komunikacija sa generalnim direktorom, a nakon novogodišnjih praznika i odmora generalnog direktora Kulkarnija, ponovo ćemo razgovarati 17. ili 18. januara", govori Kapetanović o narednim planovima Sindikata.

Sindikat je naglasio da ukoliko ne bude pomaka nakon sastanka sa generalnim direktorom AMZ, u januaru, da će radnici organizovati nove proteste sve dok ne dođe do ispunjenja njihovih uvjeta kao što su: poštivanje Socijalnog paketa, korištenje 30 minutne pauze za objedovanje, da se stane sa zloupotrebom aneksa ugovora o radu, da se prizna beneficirani radni staž, da se stane sa svim mrstama mobinga i diskriminacijama zaposlenika sa posebnim ugovorima o radu i drugi.