BiH
0

Radmanović traži ocjenu ustavnosti za dva člana zakona o izmirenju stare devizne štednje

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović podnio je jučer Ustavnom sudu BiH zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 22. i 23. Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, jer smatra da su ove zakonske odredbe suprotne Ustavu BiH i Zakonu o Centralnoj banci BiH, saopćeno je danas iz kabineta Radmanovića.

Radmanović navodi kako je članom VII Ustava BiH propisano da je Centralna banka BiH jedina vlast za emitiranje novca i za monetarnu politiku u čitavoj BiH.

Istovremeno, stavom 1. ovog člana Ustava BiH propisano je da će nadležnosti Centralne banke BiH odrediti Parlamentarna skupština BiH, što je i učinjeno usvajanjem Zakona o Centralnoj banci BiH, navodi Radmanović.

On smatra kako članovi 22. i 23. Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje nisu u skladu sa članom VII Ustava BiH i članom 2. Zakona o Centralnoj banci BiH, koji precizno reguliraju nadležnosti Centralne banke BiH.

Ustav BiH i Zakon o Centralnoj banci BiH ne daju pravo i nadležnost Centralnoj banci BiH da vrši emisiju obveznica po osnovu izmirenja stare devizne štednje, a što je članom 22. i 23. Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje propisano, stav je Radmanovića.