BiH
0

Radmanović traži izjašnjavanje NSRS o odluci Predsjedništva BiH

FENA
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović danas je uputio zahtjev predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od deset dana sazove sjednicu, te da se na istoj obavi izjašnjavanje o odluci, odnosno zaključku Predsjedništva BiH da Ministarstvo pravde BiH i Arhiv BiH pripreme pravni i stručni projekt za prihvat arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Radmanović je, kako se ističe u saopćenju iz njegovog kabineta, na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 6. marta ove godine, glasao protiv donošenja te odluke, koja je, kao što je poznato, donesena preglasavanjem dva naprema jedan.

U saopćenju iz Radmanovićevog kabineta se navodi da je, u skladu sa članom V Ustava BiH , konstatirano da je spomenuta odluka destruktivna po vitalne interese Republike Srpske, čime su stvoreni uvjeti za sazivanje sjednice Narodne skupštine, na kojoj poslanici treba da se izjasne o postupku člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u vezi glasanja o navedenoj odluci na sjednici Predsjedništva.