BiH
0

Radmanović razgovarao s ministrom Amadom

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović primio je delegaciju Republike Portugal na čelu sa ministrom spoljnih poslova Luisom Amadom, saopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.

Ministar spoljnih poslova Portugala, koji je u posjeti Bosni i Hercegovini u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta ministara Evropske unije, istakao je da je EU opredjeljenja u stvaranju trajne stabilnosti i mira u našoj zemlji.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Radmanović upoznao je ministra Amadoa o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i krizi koja je nastala nakon donošenja mjera visokog predstavnika za BiH, ali i opredjeljenosti velikog broja građana i domaćih političara prema evropskom putu naše zemlje.

Sagovornici su se složili da Mostarska deklaracija predstavlja dobru osnovu za nastavak reforme policije, te izrazili nezadovoljstvo da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu, koja nema ugovorno reguliran odnos sa Evropskom unijom.

„Naš strateški politički horizont je veoma jasan. Zemlje u regionu nemaju alternativu nego da postanu dio EU u veoma bliskoj budućnosti", istakao je ministar Amado i dodao da se nada da će BiH uskoro izaći iz trenutne krize i parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za vrijeme portugalskog predsjedavanja Savjetom ministara EU, odnosno do kraja ove godine, saopćeno je.