BiH
0

Radmanović primio ambasadore Rumunije, Grčke i Bugarske

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović primio je u utorak ambasadore Rumunije, Grčke i Bugarske u BiH Daniela Banua, Prokopiusa Manzuranisa i Andreja Slavčeva Transkog.

Radmanović je istakao da se radi o tri prijateljske zemlje koje su i do sada pomagale BiH i koje se nalaze u našem najbližem susjedstvu, kao i da se radi o zemljama članicama EU koje su i svojevrstan uzor BiH na njenom putu prema EU.

Ambasadori triju zemalja su istakli da format sastanaka triju ambasadora u BiH traje već nekoliko godina. Ova praksa postoji i u drugim zemljama još od devedesetih godina i pokazala se kao veoma dobra u razmjeni međusobnih mišljenja i stavova o raznim političkim pitanjima.

Sastanci trilateralne vrste pokazali su se i kao uspješan mehanizam regionalne saradnje zemalja.

Ambasadori su razmijenili mišljenja s predsjedavajućim Predsjedništva BiH o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH, procesu formiranja vlasti na nivou BiH, političko-sigurnosnoj situaciji u regionu i bilateralnoj saradnji njihovih zemalja s BiH.

Ambasadori ovih triju zemalja su kazali da je sigurnosna situacija u BiH povoljna, ali da treba ići dalje i nadograditi postojeće stanje novim pozitivnim odnosima.

Radmanović je ukratko informirao ambasadore o svojim pogledima na navedena pitanja te rekao da se ne nazire izlaz iz sadašnje pregovaračke pozicije u pogledu formiranja vlasti na nivou BiH.

U svim zemljama zapadnog Balkana je, dodao je Radmanović, kompleksno stanje zbog čega je teško biti optimist da će se situacija brzo poboljšati.

Radmanović smatra da "zapadni Balkan mora postati unutrašnje pitanje EU". U tom smislu, istakao je, EU mora nastaviti s prvom fazom proširenja koja bi uključivala zemlje zapadnog Balkana "jer su naše zemlje okružene članicama EU".

Dodao je da je u BiH potrebna promjena uloge međunarodne zajednice, a što sve više uviđaju i domaći političari, pojedini predstavnici međunarodne zajednice, kao i razne nezavisne analitičke organizacije poput Međunarodne krizne grupe, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.