BiH
0

Radmanović pozvao sve u BiH da dignu glas protiv sukoba

FENA
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović pozvao je danas sve relevatne političke faktore u BiH, i domaće i strane, da "dignu svoj glas protiv priča, pisanja, pa čak i pripremanja sukoba u BiH“.

Ne precizirajući tačno ko to govori o sukobima, već samo da to rade i neki od najodgovornijih političara u našoj zemlji, pa čak i pred međunarodnim predstavnicima, Radmanović je na pres-konferenciji u Banjoj Luci naveo da se u posljednje vrijeme sve češće govori, ali, kako je kazao, i piše o sukobima u BiH, pa čak i o ratu.

"Neki su govorili i van BiH o tome pa zato imamo u nekim medijima iz inozemstva najave sukoba, pa čak i mogućeg rata, kako kažu u prekjučerašnjim turskim novinama“, rekao je on.

Ističući da je "veoma važno da se zna ko govori i piše o sukobima i ratu u BiH“, Radmanović je ustvrdio da to ne radi niko iz RS-a, te da se u tom entitetu ne razmišlja o sukobima, već o mirnom putu ka Evropskoj uniji i prospetitetu građana“.

Obrnuto od toga, tvrdi Radmanović, u Federaciji BiH se „o tome govori otvoreno, to prenose mediji, govore političari“.

Za njega je "još gore i simptomatično" što, kaže, u FBiH se ne javljaju političari koji govore protiv priča o sukobima.

"Nisam primjetio da je bilo ko od međunarodnih predstavnika u BiH, također, digao svoj glas protiv sukoba i eventualne priče i pisanja o ratu“, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Upitan da li su u BiH zaista mogući sukobi, Radmanović je uz stav da je teško odgovoriti na to pitanje dalje ustvrdio da su sukobi raznih vrsta uvijek mogući.

Navodeći da nije interes građana, boraca, invalida, radnika..., te bilo koga u ovoj zemlji, "osim jednog broja političara" da dođe do sukoba, on je pozvao bh. političare na hrabrost za, kako kaže, razvoj života u miru, a ne u sukobima.

Potrebno je, naveo je, iskoristiti ljetne mjesece za dogovor, mjere koje znače ekonomsku stabilnost BiH u cjelini, a ne sukobe, "priče o osveti ili o tome ko je danas jači i na crtanje vojnih karata“.