Sastanak u Varšavi
0

FOTO / Radmanović i Obama se složili da demokratija mora doći iznutra

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je u Predsjedničkoj palati u Varšavi prisustvovao radnoj večeri, koju je organizovao poljski predsjednik Bronislav Komorovski za učesnike Samita. Večeri je prisustvovao i predsjednik SAD-a Barack Obama.
Predsjedavajućeg Radmanovića su po dolasku u palatu dočekali domaćin, poljski predsjednik Komorovski i predsjednik SAD-a Barak Obama, a zatim su u dvoipočasovnom razgovoru zajedno sa ostalim sudionicima Samita diskutovali o brojnim temama.

Najviše pažnje posvećeno je pitanjima demokratizacije i događajima na sjeveru Afrike. Američki predsjednik je rekao da se demokratija ne može nametnuti izvana, naglasivši da je to proces koji mora doći iznutra. Istakao je da Sjedinjene Američke Države daju punu podršku daljem proširenju Evropske unije, te da je ono što je dobro za Evropsku uniju, dobro i za SAD.

Tokom diskusije predsjedavajući Radmanović je govorio o specifičnostima bosanskohercegovačke demokratije, koja se prepliće sa međunarodnim protektoratom što je, kako je rekao, nepoznato u Evropi. Složio se sa američkim predsjednikom Obamom da je demokratija proces koji mora doći iznutra. Osvrćući se na BiH, rekao je da međunarodna zajednica ne može odlučivati u ime BiH, naglasivši da se demokratija i demokratske institucije ne mogu razvijati odlukama sa strane.
Govoreći o događajima na sjeveru Afrike, predsjedavajući Radmanović je rekao da je potrebno imati veoma suptilan pristup rješavanju aktuelne situacije. Govorio je i o mogućem uticaju događaja na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku na zemlje Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.