BiH
0

Radmanović dobio priznanje Evropskog pokreta u BiH

FENA
Predstavnici Evropskog pokreta u BiH uručili su danas u Banjoj Luci predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću najviše priznanje te organizacije - Orden Evropskog pokreta BiH za doprinos procesu evropskih integracija, regionalnom evropskom partnerstvu i pomirenju naroda.

Dobitnici ovog priznanja, koji se dodjeljuje u povodu Dana Evrope, su i predsjednici Srbije, Crne Gore i Hrvatske, Boris Tadić, Filip Vujanović i Ivo Josipović, a bit će im uručena u narednom periodu.

Jospoviću će orden uručiti sutra u Zagrebu, a u četvratk, 23.juna i Vujanoviću u Podgorici, dok će termin dodjele ordena Tadiću biti naknadno dogovoren.

“BiH nema zakon o odlikovanjima, ali mi smo kao predstavnici civilnog društva donijeli odluku da se kao civilna organizacija na ovaj građanski način zahvalimo predsjednicima ovih četiriju zemalja”, rekao je nakon uručenja predsjednik ove organizacije Predrag Praštalo i dodao da je Radmanović svojim radom dao “puni doprinos procesu pomirenja naroda u regionu i evropskih integracija BiH”.

Praštalo je za Radmanovića rekao da “odslikava modernog, evropskog političara, koji svojim mirnim i toleratnim stavom uliva mirnoću u uzburkano političko-društveno uređenje u BiH. Učinio je niz sastanaka radi evropskih integracija i uvijek je izašao ususret građanskom društvu”, ustvrdio je Praštalo.

Radmanović je naveo da je ovo priznanje važno svakom čovjeku, jer ima dvije važne odrednice u obrazloženju zbog čega se dodjeljuje.

“Mislim da i predsjednici koji su također dobitnici priznanja razmišljaju na način da je u regionu potrebno pomirenje i osiguranje dobrosusjedske saradnje”, naveo je predsjedavajući Predsjendištva BiH.

Potvrđujući da je svjestan da BiH zaostaje za susjednim zemljama na evropskom putu, Radanović navodi da, nažalost, nije sigurno da će naša zemlja u ovoj godini postati kandidat za priključenje EU, što zbog unutrašnjih problema, koje on vidi kao samo dijelom uzroka za takvu situaciju.

“Imamo problema unutar BiH, sporo ih prevazilazimo i nadam se da ćemo ubrzati njihovo rješavanje, ali drugi dio odluke za kandidatski status je na Evropskoj komisiji”, naveo je on i izrazio nadu da će se ipak u ovoj godini napraviti brži koraci i BiH ka EU.

Radmanović je naglasio da, iako BiH ima unutrašnjih problema kada je u pitanju i pomirenje, to nije, navodi, lak put, već treba vremena, jer je to “trajan, dug i strpljiv proces, a ne trenutak kako to neki misle”.

Nije dovoljno izvinjenje, jer je to, kaže, proces koji zadire u sve pore društva.

“Pomirenje je težak proces i u regionu i BiH. Nismo se potpuno pomirili, ali smo napravili korake naprijed. Uvijek postoje oni koji nas vraćaju nazad i oni su prilično moćni, jer je lakše kvariti, nego stvarati”, naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH i apelirao na sve segmente društva da se uključe u taj proces.

A Evropski pokret u BiH, smatra, daje svoj doprinos na tom putu.