100 dana do početka OI u Londonu
0

FOTO+VIDEO / Rađo: Ratna dešavanja oborila su olimpijski potencijal BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ambasada Velike Britanije u Sarajevu i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH) večeras su u povodu obilježavanja posljednjih 100 dana do početka najvećeg sportskog događaja ove godine u svijetu - Olimpijskih igara u Londonu, u Olimpijskom muzeju organizirali prijem za bh. olimpijce i paraolimpijce, te brojne druge zvanice iz svijeta sporta, politike, diplomatije, privrede i medija.

Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey u svom obraćanju je naglasio da su objeki u Londonu spremni, izgrađeni su na vrijeme i u okviru budžeta.

"London ima čast da po treći put bude domaćin modernih Olimpijskih igara. Stvarna snaga OI leži u tome da one mogu inspiristi mlade ljude da se sami okušaju u sportu. BiH ima telentirane sportiste, koji mogu da donesu medalje s olimpijade i paraolimpijade", kazao je amabasador Casey, koji je bh. sportistima poželio puno sreće u Londonu.

Predsjednik OK BiH Izet Rađo je istakao da je BiH na OI uvijek imala svoje predstavnike. On je potsjetio da samo u Sarajevu danas ima 10 olimpijskih medalja.

"Imamo tradiciju kada su u pitanju Ljetne olimpijske igre. Nažalost, ono što se sve dešavalo u periodu od 1992-95. oborilo je naš potencijal, ali nakon toga počeli smo naporno raditi i ono što danas mogu sa ponosom reći je da je olimpijska porodica u BiH harmonizirana i da je OK BiH istinski lider", kazao je Rađo, izrazivši zahvalnost Međunarodnom olimpijskom komitetu i Fondu solidarnost koji pomažu bh. olimpijce kroz stipendije u ukupnom iznosu oko 200.000 dolara.

BH tim u Londonu će brojati između šest i sedam sportista, a ekipu će predvoditi akuelni prvak Evrope u judou i naša najveća nada - Amel Mekić, u svojom trećem nastupu na OI.

Uz trenere, sportiste i zvaničnike bh. tim u Londonu će brojati između 10 i 12 članova.