Mjesec roditeljstva
0

Radionice UNICEF-a i Zavoda za javno zdravstvo TK podižu svijest o značaju imunizacije

S. Š.
UNICEF i Fondacijom INFOHOUSE, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (TK), organizuju seriju radionica koje za cilj imaju podizanje svijesti javnosti o važnosti imunizacije, pružanje tačnih informacija i jačanje povjerenja roditelja u ovaj način zdravstvene zaštite djece.

Edukativne radionice bit će održane u četiri grada Tuzlanskog kantona pod sloganom "Za svako dijete dobar početak", pružajući roditeljima priliku da se upoznaju sa stručnjacima iz oblasti imunizacije.

Predavači, epidemiolozi i pedijatri pružit će odgovore na pitanja roditelja i dati korisne savjete koji će im pomoći u donošenju odluka o imunizaciji djece.

Imunizacija djece jedna je od osnovnih mjera zaštite od zaraznih bolesti, smanjuje rizik od obolijevanja, komplikacija i smrtnosti povezane s određenim bolestima. Postoje preporučeni rasporedi imunizacije koje je razvila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i nacionalne zdravstvene agencije.

Rasporedi obuhvataju vakcine protiv bolesti kao što su difterija, tetanus, pertusis, ospice, zaušnjaci, rubeola, hepatitis B, poliomijelitis i druge.

Imunizacija je temeljena na naučnim istraživanjima i dugogodišnjem uspješnom iskustvu. Važno je da roditelji dobiju tačne i pouzdane informacije o imunizaciji od stručnjaka, poput pedijatara ili epidemiologa.

Edukativne radionice organizuju se za roditelje i staratelje. Po završetku edukativnog dijela predviđen je zabavni program i pokloni za najmlađe.

Edukativne radionice će se održati u sljedećim gradovima:

  • Tuzla - 22. juna u 17:00h
  • Lokacija: Međunarodni interaktivni otvoreni centar
  • Kalesija - 23. juna u 17:00h
  • Lokacija: Centar za djecu i mlade
  • Živinice - 24. juna u 12:00h
  • Lokacija: Bosanski kulturni centar
  • Gradačac - 25. juna u 12:00h Lokacija: Centar za kulturu Ahmed Muratbegović

Pozivamo sve roditelje iz Tuzlanskog kantona da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za edukaciju i razgovor s stručnjacima.

Budite dio ove važne inicijative i pridružite nam se u podizanju svijesti o značaju imunizacije!

Za dodatne informacije i prijave, posjetite web stranicu UNICEF-a ili Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.