"Inspiriši promjenu"
103

Radionice o rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj inkluziji kroz sport 11. decembra u Sarajevu

N. O.
Udruženje Ekvilibrijum - Balance škola sporta 11. decembra s početkom u 12 sati, u saradnji sa ONSIDE FUND organizacijom iz Španije, Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja i Sarajevskim Otvorenim Centrom organizuje edukativne i sportske radionice pod nazivom "Inspiriši promjenu."

Ravnopravnost spolova znači jednake uslove, osnaživanje i sudjelovanje oba spola u svim sferama javnog i privatnog život. Ravnopravnost spolova ima za cilj promovisati puno sudjelovanje žena i muškaraca u društvu. To znači jednako prihvatanje i vrednovanje razlika između žena i muškaraca i različitih uloga koje imaju u društvu.

Postoje jasni dokazi o rodnom jazu među platama sportista i sportiskinja, uključujući ugovorene zarade, sponzorstva i novčane nagrade.

Najbolju sliku i priliku takvog stanja mogli smo vidjeti na primjeru ženskih košarkaških i odbojkaških reprezentacije Bosne i Hercegovine, koje su u zadnji momenat uspjele pronaći sredstva za odlazak na posljednja prvenstva u kojima su učestvovale i na istima postavile historijske rezultate bosanskohercegovačkog sporta.

Također, još uvijek postoji upadljivo rodno neuravnotežena zastupljenost na pozicijama donošenja odluka u sportskim organizacijama, upravljačkim tijelima Olimpijskog komiteta BiH i sportskih saveza BiH.

Inspiriši promjenu

„Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti primjenjivanjem jednakog pristupa kada je u pitanju osiguravanje i finansiranje žena i ženskih timova u sportu. Postojeće politike samo deklarativno podržavaju ravnopravnu zastupljenost spolova u sportu, ali sprovedba ovih politika je krajnje neuspješna.“ – govori nam Berina Turković-Malkić predsjednica Udruženja Ekvilibrijum.

Situacija je još teža za žene i djevojke izbjeglice stacionirane u imigracionim kampovima u Bosni i Hercegovini. Država više puta nije uspjela odgovoriti na njihove osnovne potrebe. Ova nepovoljna situacija očituje se i u njihovoj potrebi za tjelesnim aktivnostima i uživanjem u sportu, s obzirom na ograničeno kretanje i minimalne aktivnosti u tom smislu.

Budite dio radionice i inspirišite promjenu

Ovom prilikom pozivaju sve zainteresovane djevojčice starosne dobi od 7 do 14 godina da u pratnji jednog ili oba roditelja/staratelja dođu i provedu dan u radionicima koje će sigurno biti od velikog značaja za djevojčice i žene u sportu u Bosni i Hercegovini. Kroz sutrašnje radionice djevojčice će imati priliku educirati se o rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj inkluziji kroz sport i sportske aktivnosti.

Prvi dio radionica će biti fokusiran na edukaciju djevojčica, dok će u sklopu drugog dijela djevojčice imati priliku uživati u sportskim aktivnostima i igrama u organizaciji škole sporta Balance.

Radionicama će se pridružiti i djevojčice iz Privremenog prihvatnog centra Ušivak, te ovom prilikom još jednom pozivaju djevojčice starosne dobi od 7 do 14 godina da im se pridruže i budu dio promjene u bh. društvu.

Lokacija sprovedbe projekta biti će na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Univerziteta u Sarajevu, Patriotske lige 41.