Diskriminacija žena
18

Gosto: Predrasude o ženama su vidljive i tokom sjednica Gradskog vijeća Mostara

G. Š.
Mostarska gradska vijećnica i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Grada Mostara Adela Gosto smatra da je u tom gradu položaj žena daleko od zadovoljavajućeg i da su predrasude o ženama vidljive i na samim sjednicama Gradskog vijeća.

"Tu jesmo da se borimo protiv stereotipa i predrasuda, jer ih unutar Gradskog vijeća itekako ima, što se može vidjeti i tokom sjednica i načina na koji se obraća ženama", kazala je Gosto.

U borbi protiv diskriminacije, kako je kazala, napravljen je Gender akcioni plan Grada Mostara koji ima za cilj pronalaženje i uklanjanje jaza između muškarca i žena.

Ovaj strateški dokumenta najvećeg hercegovačkog grada je predstavila na okruglom stolu u OKC-u Abrašević, gdje se govorilo o ravnopravnosti spolova i problemu diskriminacije žena u BiH.

Okrugli sol u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Okrugli sol u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Gender akcijski plan je strateški dokument koji pruža jednaka prava i prilike muškarcima i ženama na svim poljima na kojima je to moguće, od obrazovanja, sporta, kulture do zaposlenosti. Ono što često ljudi brkaju sa Gender akcijskim planom je pravo i borba samo za žene, no to je zapravo pronalaženje disbalansa, tamo gdje ima jaza između muškaraca i žena i pokušaj da se napravi balans. Ne mogu reći da će biti savršeno izbalansiran, ali će se sigurno truditi u onim poljima gdje je manja zastupljenost muškaraca da je povećamo, a u onim poljima gdje je manja zastupljenost ženskog spola da je povećamo", kazala je Gosto.

Gender akcijski plan Grada Mostara odnosi se na razdoblje od 2023. do 2027. godine isplaniran, a jedan od njegovih glavnih i prvih strateških ciljeva je edukacija gradske uprave, gradskih vijećnika i onih koji će provoditi taj plan.

"Mi moramo krenuti od sebe, tu balans praviti, kako bi mogli educirati i pokazati drugima kako se to radi. Jedan od ciljeva Gender akcijskog plana je i zaštita žena unutar porodica, unutar javnog prostora. Ja mogu reći da se to zadnjih 40-50 godina zaista promijenilo, ako uzmemo da su žene ovdje pravo glasa dobile tek 1945. godine. Zadovoljna sam kako to ide i jako sam sretna zbog Gendar plana, jer ja tu ravnopravnost živim i ne bih htjela da se žene i djevojčice, pa i muškarci sutra susreću sa onim sa čim smo se mi susretali", zaključila je Gosto.