Nepropisno parkiranje
0

"Rad" može držati auto sve dok ne naplati svoje usluge

Piše: N. Jamaković
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici KJKP "Rad" imaju zakonsko pravo da zadrže automobil koji su "pokupili" zbog nepropisnog parkiranja i odvezli na svoj depo na Ciglanama sve dok ne naplate kaznu od vlasnika, potvrdio je za naš portal glasnogovornik "Rada" Ahmed Đipa u okviru naše rubrike "Vi pitate, Sarajevo-x.com odgovara".

"Ako bismo drugačije postupali doveli bismo u pitanje naplatu naših usluga. Mi, naime, naplaćujemo tehničku podršku koju po zakonu pružamo policiji, dok policija naplaćuje kaznu za nepropisno parkiranje u iznosu 40 KM. Kad je riječ o naplati naših usluga, transport vozila do depoa na Ciglanama košta 100 KM, dok je čuvanje automobila na našem depou 11 KM dnevno. Novac koji naplatimo ide u kasu našeg preduzeća i u kasu Ministarstva saobraćaja KS, i to u omjeru 60:40 posto", kaže Đipa.

Time smo zadovoljili znatiželju čitatelja koji se interesovao za ovu oblast, smatrajući kako nije u redu da "Rad" zadržava automobil prije naplate kazne.

Resorni ministar Mihajlo Krmpotić se pobrinuo da nam odgovori jezikom pravnika:

"Članovima 24, 25. i 26 Odluke o sigurnosti organizacije saobraćaja (Službene novine KS br. 14/97) utvrđeno je premještanje nepropisno zaustavljenih vozila. Članom 1. Odluke data je saglasnost JKP 'Rad' na cijenu odvoženja i čuvanja nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila (Službene novine KS, br. 5/97)".