BiH
0

Putin od danas u dvodnevnoj posjeti Francuskoj

FENA
Predsjednik Rusije Vladimir Putin otputovat će danas na poziv francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca u dvodnevnu radnu posjetu Francuskoj.

Putin i Chirac će najprije, na pariskom aerodromu Bourget, prisustvovati svečanosti otkrivanja spomenika legendarnom zrakoplovnom puku "Normandija - Niemen" iz Drugog svjetskog rata, u kojem su se francuski i ruski vojnici rame uz rame borili protiv Nijemaca u Drugom svjetskom ratu.

Očekuje se da će, u razgovorima dvojice državnika, važno mjesto zauzeti - pored širokog spektra međunarodnih problema - pitanja vezana za vrlo živu, bilateralnu ekonomsku saradnju.

Francusko-ruska robna razmjena dostigla je prošle godine skoro 10 milijardi dolara, a u prvih pet mjeseci ove godine pet milijardi - 40 posto više nego u istom periodu lani.

Deficit Francuske u trgovini s Rusijom iznosio je u 2005. godini 1,4 milijarde dolara.

Francuska spada među pet najznačajnijih investitora u rusku privredu, sa 2,8 milijardi eura. Samo prošle godine, privrednici Velike nacije uložili su u Rusiju 710 miliona evra.

Predviđeno je da tokom Putinove posjete predstavnici ministarstava saobraćaja potpišu memorandum o saradnji, kao i da rusko ministarstvo potpiše sporazum koji predviđa učešće francuskih kompanija u razvoju putne mreže u Rusiji.

U zamku Compiegne, nedaleko od Pariza, sutra će se dvojici lidera pridružiti njemačka kancelarka Angela Merkel da bi na trostranom samitu prema najavama iz Kremlja, razmotrili situaciju u vezi sa srpskom pokrajinom Kosovo, poblem iranskog nuklearnog programa i stanje u Libanu i Afganistanu.

Posebno će se razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji Rusije sa Evropskom unijom, čije su Francuska i Njemačka članice.

U centru pažnje bit će strateška pitanja saradnje Rusije i EU, pošto Njemačka predsjedava Unijom u prvom polugođu 2007. - baš u godini u kojoj ističe važnost Sporazuma o partnerstvu i saradnji, potpisan 1994. godine.

Istovremeno, Njemačka treba da dogodine preuzme od Rusije predsjedavanje G-8 (grupom koju čine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusija), čiji je samit održan ove godine polovinom jula u Sankt-Peterburgu.

Putin, Chirac i Merkel će razmotriti pitanje jačanja saradnje triju zemalja u oblasti industrije i energetike.

Iz Putinove vlade je najavljeno da se planira razgovor o projektima u oblasti avioindustrije, kosmičkih istraživanja i saobraćajne infrastrukture.

Sutrašnji rusko-njemačko-francuski samit bit će četvrti za posljednjih dvije godine. Lideri triju zemalja su se prethodno sreli augusta 2004. u Sočiju, marta 2005. u Parizu i jula iste godine u Kalinjingradu.