BiH
156

Pušteni na slobodu pripadnici HVO-a optuženi za ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Orašju

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine danas je pustio na slobodu deset pripadnika struktura HVO-a koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Orašju, potvrdio je za Klix.ba advokat Vlado Adamović.

Adamović je branio jednog od uhapšenih Đuru Matuzovića, a kako je kazao, svi su pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

Određene su im sljedeće mjere zabrane:

  • zabrana napuštanje mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontroliraju da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama) i putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice);

  • zabrana sastajanja s određenim osobama – međusobno kontaktiranje na bilo koji način te kontaktiranje sa saizvršiocima, svjedocima Tužilaštva BiH, kao i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara;

  • osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Podsjećamo, 31. oktobra ove godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili deset osoba zbog optužbe za ratni zločin.

Njih su teretili da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mjesta od mjeseca aprila 1992. pa do mjeseca jula 1993. godine.

Uhapšeni su Đuro Matuzović (1952), Ivo Oršolić (1952), Tado Oršolić (1960), Marko Dominković (1962), Joso Nedić (1956), Marko Baotić (1948), Marko Blažanović (1955), Mato Živković (1964), Anto Živković (1969) i Stijepo Đurić (1965).