Vijeće za vanjsku politiku EU-a
0

Puna podrška evropskoj perspektivi BiH

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP/File)
Valentin Inzko (Foto: AFP/File)
Vijeće za vanjske poslove Evropske unije na današnjoj sjednici je još jednom ponovilo da daje punu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i potvrdilo da je operacija ALTHEA važan dio sveobuhvatnih napora Evropske unije u BiH da podrži politički proces čiji je cilj da omogući Bosni i Hercegovini da, na osnovu neophodnih reformi, nastavi napredovati u procesu evropskih integracija, saopćeno je iz OHR-a.

Evropska unija je naglasila svoju opredijeljenost prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine u skladu s Dejtonskim/Pariškim mirovnim sporazumom.

Vijeće je također izrazilo svoju snažnu podršku visokom predstavniku/specijalnom predstavniku EU-a Valentinu Inzku i pozvalo sve strane u BiH da ispoštuju sve odluke koje je on donio i ne pribjegavaju osporavanju njegovog autoriteta.

Vijeće je, kako se navodi u saopćenju OHR-a, podsjetilo na odlučan napredak koji je postignut tokom operacije ALTHEA u smislu ispunjavanja njenog mandata, a posebno u pogledu ispunjavanja vojnih i stabilizacijskih zadataka predviđenih Dejtonskim/Pariškim mirovnim sporazumom i istaknulo značajan doprinos koji je ova operacija dala postizanju stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Na osnovu tih postignuća, kako se ističe u saopćenju, Vijeće je odlučilo da počne pružati podršku, bez izvršnog mandata, u smislu razvijanja kapaciteta i provođenja obuke u okviru operacije, u zavisnosti od okončanja potrebnih priprema.

Vijeće je u tom kontekstu istaknulo da je reforma sektora sigurnosti značajan dio ukupnih procesa reforme u BiH, gdje vojni angažman Evropske unije putem jačanja kapaciteta izvršavanja zadataka obuke, bez izvršnog mandata, daje doprinos jačanju odgovornosti lokalnih organa vlasti i jačanju lokalnih kapaciteta.

Vijeće je naglasilo opredjeljenje Evropske unije da podrži napore Bosne i Hercegovine da očuva sigurno okruženje. Izvršni mandat operacije ALTHEA će biti nastavljen u skladu s Rezolucijom 1895 (2009. godine) Vijeća sigurnosti UN-a.

Vijeće je izrazilo spremnost Evropske unije da, ukoliko to situacija bude zahtijevala, zadrži izvršnu vojnu ulogu kako bi pružala podršku ovim naporima i nakon 2010. godine, u okviru UN mandata.

Potvrđeno je da će se nastaviti i s pažljivim praćenjem situacije u BiH. Stoga, Vijeće namjerava redovno razmatrati status operacije, uzimajući u obzir unutrašnju situaciju u BiH, kao i razvoj situacije u vezi s prisustvom međunarodne zajednice u BiH, uključujući i buduću ulogu specijalnog predstavnika EU-a, kaže se u saopćenju OHR-a.