BiH
0

PSBiH: Predstavnički dom usvojio prijedloge zakona o reformi policije!

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH kasno sinoć po hitnom postupku usvojio je Prijedlog zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH i Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH.

Za predložene zakone glasala su 22 poslanika, 19 je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio suzdržan. Protiv ovih zakonskih prijedloga bili su poslanici SDA, SDP-a BiH, SDS-a, BPS-a i DNS-a.

Prijedlogom zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH predviđa se osnivanje Nezavisnog odbora, Odbora za žalbe policijskih službenika i Odbora za žalbe građana i utvrđuje se njihova nadležnost i organizacija kao nezavisnih tijela policijske strukture BiH.

Prijedlogom zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH predviđeno je osnivanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i Agencije za policijsku podršku, te se utvrđuje njihova nadležnost i organizacija kao upravnih organizacija za podršku policijskoj strukturi BiH.

U oba prijedloga zakona je definirano da će lokalni nivo, kao dio nove jedinstvene policijske strukture BiH, zatim odgovarajuća pitanja odnosa između tijela osnovanih ovom zakonom i lokalnih policijskih tijela, te ostali detalji policijske strukture biti regulirani nakon reforme Ustava BiH u skladu s tri principa Evropske komisije, i to u dva temeljna zakona: zakon o policijskoj službu BiH i zakon o policijskim službenicima BiH.

Navodi se da će se ovi zakoni zasnivati na relevantnim odredbama Ustava BiH, a bit će usvojeni najkasnije godinu dana nakon usvajanja Ustava BiH.

Struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH će odgovarati ustavnoj strukturi zemlje, navodi se u predloženim zakonima.

Usvajanje ovih zakona uvjet je da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.