BiH
1

Prvi mart: Javni RTV servisi moraju biti u službi građana, a ne u službi vlasti

FENA
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Emir Suljagić (Foto: Klix.ba)
Javni RTV servisi trebaju biti u službi građana, a ne vlasti - navela je danas Građanska koalicija "Prvi mart" u saopćenju za javnost u vezi s istragom protiv novinara Radio-telvizije Republike Srpske.

Imajući u vidu posljednja izvještavanja Radio-televizije Republike Srpske, kojim se nastavlja vršiti pritisak na rad Koalicije „Prvi mart“, a posebno u vezi sa činjenicom da su pokrenute istrage protiv Gvozdena Šarca (urednika magazina "Pečat") zbog sumnje da je počinio krivična djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje te sprječavanja povratka izbjeglih i raseljenih osoba, smatraju nužnim upoznati javnost BiH i regije o medijskoj hajci koju vode mediji pod direktnom političkom kontrolom vladajuće koalicije u RS-u.

Koalicija "Prvi mart" navodi uredno dostavlja na postupanje Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH svaki medijski sadržaj za koji postoji opravdana sumnja da može ugroziti sigurnost aktivista na terenu ili povratničke populacije u BiH i smatra opravdanim iskoristiti postojeće mehanizme, te su u skladu s time prijave upućene Tužilaštvu BiH.

"Izjave iskorištene u programu RTRS-a, prije svega zastupnica Aleksandre Pandurević i Dušanke Majkić, podižu strah od 'organiziranja povratnika na rušenju RS-a', zanemarujući činjenicu da je ključni cilj djelovanja Koalicije 'Prvi mart' onaj protiv politika koje provode SDS, a zatim i SNSD, kako prema povratnicima, tako i prema svim građanima entiteta Republika Srpska u posljednjih 20 godina", kaže se u saopćenju.

Kao primjer diskriminacije navode samu strukturu zaposlenih u RTRS-u, gdje od 510 zaposlenih manje od 30 osoba su građani nesrpske nacionalnosti. Imajući to u vidu, jasno je da nema dovoljno prostora za slanje bilo koje druge poruke, osim one koja dolazi od vlasti RS-a.

"S tim u vezi, pozivamo novinarska udruženja, kao i sve novinare pojedince, da nam se obrate za svaki oblik pomoći pri prikupljanju informacija o problemima povratnika, diskriminaciji i kršenjima ljudskih prava", stoji u saopćenju.

Pozivaju novinare iz cijele zemlje da jedinstveno stanu protiv medijske propagande te da nastave zajednički raditi na podizanju svijesti o stvarnim problemima na terenu, a ne o stalnim pokušajima zastupnika SNSD-a i SDS-a da dižu sebi profil na obračunu sa "Prvim martom", što u konačnici može nanijeti samo štetu povratničkoj populaciji.

"Naša koalicija, te građani i građanke koje mi okupljamo, nisu jedine žrtve medijske propagande RTRS-a. Na udaru se nalaze svi oni koji ne misle isto kao lideri SNSD-a i SDS-a. Javni RTV servisi moraju biti u službi građana, a ne u službi vlasti", saopćeno je iz Koalicije organizacija civilnog društva "Prvi mart".