BiH
0

Prvi državni izvještaj o stanju u vezi sa drogama

FENA
Na osnovu zahtjeva Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine urađen je i prihvaćen od Evropskog monitoring centra za droge i ovisnike o drogama (EMCDDA) Prvi državni izvještaj o stanju u vezi s drogama, kompatibilan s evropskim standardima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je Ministarstvo civilnih poslova, kao nosilac aktivnosti izvještavanja prema EMCDDA, oformilo radnu grupu koja je, u saradnji s ostalim institucijama i nevladinim organizacijama, pripremila izvještaj o drogama i ovisnicima kompatibilan sa pet glavnih epidemioloških EMCDDA indikatora.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, svi organi i ustanove koje se brinu i pružaju pomoć ovisnicima dužni su slati podatke ka nadležnim ustanovama za javno zdravstvo i prema Ministarstvu civilnih poslova po isteku svakog tromjesečja kalendarske godine.

Entitetska ministarstva zdravlja i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Distrikta Brčko su dali odobrenje za uvođenje Jedinstvenog obrasca liječenih ovisnika, koji je usvojilo Vijeće ministara. Sve navedene ustanove su dužne da na osnovu usvojenog obrasca vode evidenciju o liječenim ovisnicima.

Uz finansijsku podršku Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije urađen je softver koji će omogućiti da u sistem izvještavanja budu uključene ne samo ustanove za javno zdravstvo, centri za odvikavanje, centri za mentalno zdravlje, klinike, već i sve terapijske zajednice koje egzistiraju na nivou BiH.

Državni izvještaj i Informaciona mapa će uskoro biti objavljeni na web stranici Evropskog monitoring centra za droge i ovisnike. Zadatak uspostave informacionog sistema o drogama i ovisnostima nije samo koordinacija aktivnosti relevantnih institucija s ciljem prikupljanja i analize podataka radi izvještavanja prema Komisiji za droge i međunarodnim strukturama, već i da se osigura dvosmjerni protok podataka kako bi se omogućio uvid u stanje na području problematike droga.

Ovi izvještaji će služiti i kao temelj za strateško planiranje budućih aktivnosti. Informacije koje će se dobiti na osnovu prikupljenih podataka će se koristiti za analizu potreba za mjerama u oblasti prevencije, liječenja, programa smanjenja štete i na donošenju politike koja će težiti što boljem rješavanju problema vezanih za droge. Ovakav sistem će pomoći da se stvori realna slika o stanju u vezi sa liječenim ovisnicima, kako bi se donijele politike i prikazale smjernice u strategiji borbe protiv droge, navodi se u saopćenju.