Sarajevo
57

Prva transverzala: Počinje izrada provedbeno-planske dokumentacije za izgradnju

FENA
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić potpisali su danas Sporazum o međusobnim pravima i obavezama o zajedničkom finansiranju izrade "A" faze Regulacionog plana "Barice", Regulacionog plana "Ugorsko-Menjak", Regulacionog plana "Uglješići" i Regulacionog plana "Donja Jošanica" na području općine Vogošća uz trasu planirane Prve transverzale.

Time je ozvaničen početak izrade provedbeno-planske dokumentacije "A" faze spomenutih regulacionih planova koji podrazumjevaju širi obuhvat prostora, između ostalog, u zahvatu Prve transverzale na potezu od tunela na Kobiljoj Glavi do Vogošćanske petlje.

Kako je naglašeno, prioritetnost izrade tih planova se ogleda u potrebi da Općina Vogošća i Kanton Sarajevo blagovremeno reaguju kada je u pitanju izgradnja Prve transverzale.

Lukić je rekao da izradom regulacionih planova stvaraju pretpostavke za rješenje više pitanja i problema, kao i realizaciju tog važnog infrastrukturnog projekta u Kantonu Sarajevo.

"To su pitanja izdavanja neophodnih saglasnosti i rješenja, ali i otklanjanja problema koji mogu nastati za stanovnike Vogošće izgradnjom te brze saobraćajnice, usljed razdvajanja naseljenih mjesta u toj općini na dva dijela, a kako bismo stanovništvu osigurali normalno daljnje korištenje tog prostora za život", dodao je Lukić.

Po riječima načelnika Smajića, izgradnja Prve transverzale je prioritetna za Općinu Vogošća i njene stanovnike, jer je magistralni put kroz Vogošću trenutno izuzetno opterećen i ima dnevnu frekvenciju od oko 20.000 vozila, što stanovnicima te općine stvara velike probleme u organizaciji života.

Rekao je da se nada da će kroz izradu tog projekta, pod stručnim nadzorom i izvođenjem radova od Zavoda za planiranje KS, biti iznađena najbolja moguća rješenja u interesu Vogošćana.

Direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić je naglasio da će planska dokumantacija biti rađena u skladu sa zakonom i procedurama, te da će biti vođeno računa da pri izgradnji Prve transverzale ne dođe do odsijecanja naselja u općini Vogošća na bilo koji način.

Za realizaciju ove faze Sporazuma Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je iz budžeta za 2015. izdvojilo 30.000 KM, dok je Općina Vogošća izdvojila 50.000 KM.

Zavod za planiranje razvoja će pristupiti izradi planova odmah po uplati sredstava, saopćeno je iz Pres-službe KS.