BiH
0

Protesti zdavstvenih radnika ispred zgrade Vlade ZDK-a

FENA
Oko hiljadu zaposlenika u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobojskog kantona okupilo se danas u 12.00 sati na mirnim protestima ispred zgrade Vlade ZDK-a kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog nepostizanja dogovora o prijedlogu kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH.

«Sve ambulante su pokrivene, sve službe imaju dežurnog ljekara i okupljanjem ničim nismo ugrozili živote naših pacijenata. Sutra ćemo u 10.00 sati nastaviti pregovore s Vladom i nadamo se da ćemo postići sporazum», kazao je dr. Omer Hadžiradončić, predsjednik Kantonalne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika ZDK-a.

U slučaju da Vlada i sindikat ne postignu dogovor, prema Hadžiradončićevim riječima, 28. maja ispred Vlade FBiH održat će se novi protesti.

«Ako ni tada ne budemo imali razumijevanja, Predsjedništvo sindikata dogovorilo se da primijenimo najavljivane radikalne mjere, a to su obustava rada u svim ustanovama, izuzev urgentne i hitne službe», kazao je dr. Hadžiradončić.

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu ZDK-a kantonalnoj vladi je ponudio etapnu primjenu kolektivnog ugovora, što znači da njegova primjena počne s 1. januarom 2008. godine.

Protesti ispred zgrade Vlade ZDK-a danas će trajati do 14.00 sati.