BiH
1.2k

Više od dvije hiljade građana traži pravdu za Havu Dovadžiju i druge žrtve

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na raskrsnici u sarajevskom naselju Nedžarići, gdje je 1. aprila poginula Hava Šljivić-Dovadžija, održani su protesti građana nezadovoljnih što je Semir Rastoder, koji je automobilom usmrtio majku dvoje djece, pušten na slobodu. Kako su za Klix.ba potvrdili organizatori, peticiju je danas potpisalo 2.300 građana. Potpisivanje peticije se nastavlja.

Reporterka portala Klix.ba s mjesta događaja javila je da je protestima prisustvovalo na stotine ljudi. Bili su tu majke i očevi s djecom, stari i mladi.

Oni su nosili plakate na kojima stoje natpisi "Ubice u zatvor!", "Pravda za Havu i druge žrtve", "Adekvatne sankcije: dugotrajni zatvor ili dugotrajna ludnica", "Neupaljena svjetla=40KM, ubistvo pješaka=sloboda"...

Također je organizirano potpisivanje peticije kojom se traži veća zaštita građana u saobraćaju.

"Istinski se solidarišemo s porodicom žene koja je poginula, a onaj koji je za to kriv je na slobodi. Znači da život ne vrijedi ništa. Protesti možda mogu promijeniti nešto, ali narod je i dalje uspavan. Ovdje su česte nesreće, pogotovo prema tramvajskim i autobuskim prijelazima", rekla nam je penzionerka s Alipašinog Polja.

Organizatori današnjih protesta poručuju da su prijatelji preminule i da nisu politčki motivisani.

"Ovaj događaj duboko nas je dirnuo i potresao. Zaprepašteni smo bili viješću da je odgovorni pušten na slobodu. Ne smijemo nijemo posmatrati nepravdu koja se dešava, jer ne želimo da grupa kriminalaca teroriše obične građane. Želimo reći stop nepravdi, želimo se izboriti za pravo da možemo normalno preći ulicu na zeleno svjetlo".

Tokom obraćanja građani su se prisjetili Denisa Mrnjavca, Magdija Dizdarevića i Amara Mistrića.

Okupljeni građani iznijeli su svoje zahtjeve među kojima je i onaj da se odmah odredi pritvor počinitelju ubistva, a nakon što se dokaže njegova odgovornost, bude izrečena najstrožija kazna.

Zatim, da se protiv postupajućeg tužioca pokrene disciplinski postupak, da organi pravosuđa, policija, tužilaštvo i sudstvo svoje posao počnu raditi profesionalno i pravovremeno.

Prijatelje porodice Dovadžija, Safet Tabaković, za Klix.ba je rekao da suprug preminule Have, Amar, nije imao snage da danas dođe na proteste.

"Ko je poznavao Havu i Amara zna šta je pravi čovjek. Nikome nikada zlo nisu pomislili, meni su poput djece. To su dobri ljudi. Ko je znao Havu zna šta smo izgubili. Nadam se da će država nešto učiniti za Amara i njegovu djecu", kaže Tabaković.

Nakon obraćanja organizatora, motoristi Kantona Sarajevo prodefilovali su glavnom ulicom i nakratko zaustavili saobraćaj na raskrsnici Nedžarići, a potom je manja grupa građana držeći transparente simoblična prešla ulicu i napravila krug na mjestu gdje je poginula Hava.

"Preživjeli smo opsadu i snajpere, a danas ne možemo semafore", rekao je, između ostalog, Ismet Bećar, PR skupa.

Mirno protestno okupljanje završeno je oko 13 sati kada su građani otišli da se pomole za preminulu Havu.