BiH
20

Protesti Palestinaca: Nekim arapskim liderima fotelje su važnije od svetih mjesta

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na stotine Palestinaca okupilo se u gradu Han Yunus na jugu Zapadne Obale kako bi protestovali protiv sve češćih napada i zabranu ulaska muslimanima u kompleks Al-Akse.

Naime, na poziv palestinskog pokreta Hamas u gradu Han Yunus nekoliko stotina Palestinaca održalo je protestnu šetnju.

Okupljeni su nosili transparent s natpisom "Život dajemo za Al-Aksu" kao i palestinske zastave.

Zvaničnik Hamasa Salah el-Berdevil je tom prilikom pozvao Palestince na Zapadnoj Obali, Jerusalemu i Gazi na proteste za Al-Aksu.

"Ne smijemo ignorisati nasilje i zločine koji Izrael svaki dan čini u Al-Aksi. Ne smijemo mirno posmatrati kako ruše Al-Aksu. Nekim arapskim liderima fotelje su postale važnije od njihovih svetih mjesta. Ali mi smo spremni čak i naše živote žrtvovati za Al-Aksu", rekao je el-Berdevil.

Izraelska policija zatvorila je jučer kompleks džamije Al-Aksa zbog tenzija stvorenih između više hiljada palestinskih vjernika i Jevreja koji su pokušali ući u kompleks bogomolje povodom posljednjeg dana jevrejskog praznika Sukota.

Kada je riječ o ulasku u Al-Aksu, izraelska policija je ranije uvela ograničenja za palestinske vjernike prema kojima ulazak u Al-Aksu nije dozvoljen Palestincima mlađim od 50 godina.

Proteklih mjeseci u pomenutom kompleksu zabilježen je veliki broj nasilnih upada jevrejskih doseljenika, koji su najčešće bili u pratnji izraelske policije.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, dok Jevreji vjeruju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.