Blokirana Hitna pomoć
92

Izraelska vojska ubila 13 Palestinaca u gradu Tulkram na okupiranoj Zapadnoj Obali

F. H.
Foto: Wafa
Foto: Wafa
Ministarstvo zdravlja Palestine objavilo je večeras da je 12 ubijenih Palestinaca dopremljeno u vladinu bolnicu Thabet u Tulkarmu, na sjeveru Zapadne obale, nakon smrtonosnog napada Izraela na izbjeglički kamp Nour Shams u tom gradu.

Ministarstvo je, prema najnovijim podacima, saopćilo da je ukupan broj ubijenih građana od početka izraelske ofanzive u kampu porastao na 13.

Medicinski timovi i ekipe hitne pomoći mogli su da uđu u kamp tek večeras nakon djelomičnog povlačenja izraelskih trupa iz kampa nakon dvodnevnog napada.

Desetine ljudi je povrijeđeno i uhapšeno u velikoj ofanzivi koja je počela u četvrtak navečer kada su izraelske snage upali u Nur Shams u blizini Tulkarma, ušli u zgrade i izvršili hapšenja.

Izraelska vojska je u subotu objavila da je ubila "10 terorista" tokom 40-satnog napada na kamp.

Palestinski izvori rekli su da su veliki broj mrtvih bili civili, uključujući 16-godišnjeg Qaisa Fathija Nasralaha, sina bolničara iz Palestinskog Crvenog polumjeseca (PRCS), kojeg su izraelske snage upucale u Tulkarmu.

PRCS je saopštio da su njeni timovi zbrinuli nekoliko povreda i prebacili ih u vladinu bolnicu Thabet Thabet. Njena vozila hitne pomoći bila su suočena sa ometanjem izraelskih snaga u pružanju pomoći ljudima u kampu.

Izvještava da je jedan od njihovih dobrovoljnih medicinara pogođen u stopalo dok je radio u Nur Shamsu i da su izraelske snage blokirale hitnu pomoć.

Stanovnici kampa su prijavili velika razaranja koju je izvršila izraelska vojska, uključujući buldožer koji je pokidao zgrade i pročelje prodavnica, kao i ulice u, kako lokalni stanovnici kažu, najgore rušenje viđeno u decenijama.

Izraelska vojska gađala je borce iz Tulkarm brigade grupe Islamski džihad, koji su sudjelovali u sukobima u subotu, izvijestila je sestrinska agencija The New Arab's na arapskom jeziku Al-Araby Al-Jadeed.

Gradovi na Zapadnoj obali Beit Furik, u blizini Nablusa, i Beit Rima, u blizini Ramallaha, također su bili predmet racija u subotu.

Jedan muškarac je povrijeđen kada su izraelske snage otvorile vatru u Beit Furiku, a PRCS je izvijestila da je liječila čovjeka sa ranama od metka na stopalu.