Tužilaštvo BiH
0

Prošle godine 711 predmeta za ratni zločin

SRNA
U Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH prošle godine bilo je 711 predmeta kojima je obuhvaćeno 3 875 lica, od čega su 94 predmeta protiv 382 lica primljena tokom 2009. godine.

U informaciji o radu Tužilaštva u prošloj godini navodi se da su tužioci Posebnog odjeljenja za ratne zločine donijeli 33 naredbe o provođenju istrage protiv 103 lica, a za 299 predmeta protiv 987 lica istrage prenesene iz ranijih godina.

    	U devet predmeta protiv 38 lica donesene su naredbe o neprovođenju istrage, dok su u 17 predmeta protiv 46 lica donesene naredbe o obustavljanju istrage. 

     	U 2009. godini tužioci Posebnog odjeljenja za ratne zločine su, nakon provedenih istraga protiv 33 lica, podigli 19 optužnica, od kojih je 18 optužnica protiv 31 lica potvrđeno, dok je jedna optužnica protiv dva lica odbijena. 

    	Tužioci ovog odjeljenja su u pet predmeta sa pet optuženih lica sklopili sporazume o priznanju krivice, a Sud BiH je prihvatio te sporazume i izrekao im kaznu zatvora. 

    	Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH je tokom 2009. godine za krivično djelo genocida optužilo jedno lice, za zločin protiv čovječnosti 16, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva devet lica, za krivično djelo protiv ranjenika i zarobljenika jedno lice, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tri lica, te za protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja jedno lice. 

        	Rješavajući po optužnicama ovog odjeljenja tokom 2009. godine Sud BiH je, nakon provedenog postupka, u 15 predmeta protiv 22 lica donio prvostepene presude, od kojih je 11 osuđujućih za 16 lica i dvije oslobađajuće za četiri lica. 
    	U jednom predmetu protiv jednog lica Sud BiH donio je odbijajuću presudu, a u jednom predmetu donio je rješenje o obustavljanju postupka.

    	Sud BiH je u 19 predmeta protiv 35 lica donio drugostepene presude, pri čemu je za 26 lica izrečena kazna zatvora u ukupnom trajanju od 441 godine, dok su za sedam lica donesene drugostepene oslobađajuće presude. 

Tužioci Posebnog odjeljenja bavili su se u prošloj godini i rješavanjem 257 predmeta po nepoznatom počiniocu, od čega su riješili njih 20.

Izvještaj o radu u 2009. godini Tužilaštvo BiH dostavilo je Parlamentarnoj skupštini BiH, a razmatraće ga oba doma na nekoj od narednih sjednica.