Jezero Perućac
0

Pronađene kosti i ljudskog i životinjskog porijekla

SRNA
Jezero Perućac
Jezero Perućac
Kosti koje su pronađene na srpskoj strani jezera Perućac životinjskog su porijekla, dok su predstavnici BiH sa svoje strane pronašli 50 različitih kostiju, za koje se može pretpostaviti da pripadaju ostacima 10 osoba, rekao je Srni Gvozden Gagić iz Komisije za nestala lica Srbije.

"Na četiri lokacije pronađene su kosti i utvrđeno je da su životinjskog porekla. Koliko mi je poznato, bh.strana je na svom delu pronašla oko 50 različitih kostiju, a po lokalitetu pronalaženja i koncentraciji grupisanja tih kostiju oni pretpostavljaju da se radi o deset osoba", rekao Gagić.

Prema njegovim riječima, ako se u krugu od pet do šest metara nađe četiri do pet kostiju, onda  vjerovatno  pripadaju istoj osobi. 

"Osim toga, mogu to da budu kosti i nekog ranijeg perioda, ali i posleratnog, jer specifično je sa kostima iz vode da čovek ne može da daje  preciznu ocenu starosti", dodao je Gagić.

On je naveo da je u ovoj fazi i sa ovim kapacitetima pretraga Perućca završena i da će eventualno biti nastavljena ako se pribavi pogodnija oprema da se pregledaju muljevite obale i da se vrše zaroni u većoj dubini.