BiH
0

Promovisan Zbornik o genocidu nad Bošnjacima

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zbornik radova s okruglog stola "Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995.", koji je održan 22. decembra.2012. godine u Sarajevu, promovisan je večeras u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo.

Izdavač Zbornika je Udruženje "Mladi muslimani", a autori su Nihad Halilbegović, Fatmir Alispahić, Džemal Najetović, Avdo Huseinović, Jasmin Medić, zatim Šaćir Srebrenica, Bakira Hasečić, Muharem Omerdić, Fatima Memišević, Hasan Nuhanović i Admir Muratović.

Potpredsjednik Udruženja "Mladi muslimani" Dženan Suljagić rekao je večeras da iza zbornika stoji godina dana rada i truda.

"Izabrali smo današnji datum za promociju s obzirom da se on obilježava onako kako znamo, a "Mladi muslimani" već treću godinu nastoje kroz inicijativu da ovaj datum promovišu kao datum genocida nad Bošnjacima", pojasnio je Suljagić.

Prema njegovim riječima, oni smatraju da događaj iz 1992. godine koji se dogodio na današnji dan, a to je proglašenje tzv. Srpske Republike BiH, jedne paradržavne tvorevine na teritoriji BiH od strane tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH.

"Ta politička odluka je bila svojevrstan okidač i pokretač onoga što će uslijediti u ovim godinama na koje se odnosi ovaj Zbornik odnosno njegov naslov", pojasnio je Suljagić.

Promotor i jedan od autora Zbornika je Džemal Najetović, a za AA je kazao da je riječ o jednom značajnom Zborniku koji je na jasan, stručan i pregledan način uspio obraditi problematiku vezano za genocid u BiH.

"Zbornik nudi dokaze i istinu o genocidu nad Bošnjacima. Pristup obrađenoj temi je originalan kako po svom sadržaju tako i po tretiranoj problematici", pojasnio je Najetović.

Prema njegovim riječima, u Zborniku su najbitnije činjenice i zapažanja koja su autori istraživali i izučavali više od 20 godina.

"Moj dio tretira međunarodnu umiješanost i odgovornost za stradanje BiH i njenih građana. Naime, nakon što smo priznati u Ujedinjenim nacijama (UN) kao suverena i nezavisna država, uveden nam je embargo. Izvršio sam rekonstrukciju kako su u vezi s tim reagovali SAD, Vlada Velike Britanije, Turski parlament", pojasnio je Najetović.

Kako kaže, to je bio izraz nepravedne politike.

Promocija Zbornika je danas, pored Sarajeva, održana u još tri grada u BiH i to u Konjicu, Kozarcu i Sanskom Mostu.