BiH
1

Promovirana knjiga "Rak na duši" doktorice Nele Sršen

Klix.ba
Knjiga “Rak na duši: Tajna života i otkriće duše kroz kvantnu medicinu” autorice dr. Nele Sršen promovirana je danas u sarajevskom Collegiumu Artisticumu.

Radi se o knjizi koja je jedinstven spoj autobiografije, stručne i knjige o samopomoći, koja u sebi sadrži savjete za suočavanje sa najtežim bolestima u kojoj autorica opisuje svoje bitke sa smrću, vlastitu, u kojoj se nakon kliničke smrti vratila u život, te svojih pacijenata.

"Bilo što u životu da radite trebate uložiti 10.000 sati da biste to radili dobro. Dr. Srđen je uložila hiljade i hiljade sati da bi postala ono što je danas, odličan liječnik i veliki humanista. Poruka knjige dr. Sršen je da trebamo biti dobri, jer dobrota nas ispunjava, materijalno ne može nadomjestiti prazninu koju osjećamo. Praznina se ispunjava samo duhovnim“, naglasio je prof.dr. Nikica Gabrić, osnivač i direktor Oftalmološke poliklinike Svjetlost.

Đurđa Adlešić, bivša potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, koju sa dr. Sršen vezuje dugogodišnje prijateljstvo, ali i zajednički angažman u humanitarnoj zakladi Hrvatska bez mina, kazala je:

"Svi oni koji pročitaju njenu knjigu više neće biti objektivni posmatrači, nego će na drugačiji način gledati svijet oko sebe. Ja im želim da tu spoznaju dožive prije nego postanu bolesni“, istaknula je Adlešić.

Svojim stručnim i humanim angažmanom dr. Sršen je mnogo pomogla kako pacijentima, tako i ljekarima i medicinskom osoblju u Bosni i Hercegovini.

"Saradnja sa Univerzitetskom bolnicom u Padovi počela je još 2004. godine i tada smo se imali priliku upoznati sa novom vizijom pristupa pacijentima, medicini i bolnici. Tu na mjestu događaja imali smo se priliku uvjeriti u ljudski, humani i profesionalni pečat koji dr. Sršen daje“, istaknuo je prof.dr. Rusmir Mesihović, ministar zdravstva u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, najavljujući nove zajedničke projekte sa Univerzitetskom bolnicom u Padovi koji bi trebali biti realizirani u narednim mjesecima.

Biranim riječima o dr. Sršen i njenom pristupu pacijentima, govorili su njeni pacijenti Salko Hajdarević, ratni heroj koji je u Univerzitetsku bolnicu u Padovi izmješten radi transplatacije jetre . "Dr. Sršen je stalno bila uz mene, hrabrila me, razgovarala o lijekovima, metodama. Moji nalazi po dolasku u Padovu bili su jako loši, nisu davali puno nade za moje preživljavanje, ali zahvaljujući pristupu dr. Sršen i njenim metodama ja sam danas ovdje da joj zahvalim na svemu što je ponajprije kao čovjek, a onda i kao vrhunski stručnjak uradila za mene i sve pacijente iz BiH“, istaknuo je Hajdarević.

Nakon višemjesečne borbe sa bolešću i vrlo neizvjesnih prognoza, pacijentica dr. Sršen postala je i Senida Kahrić, koja je zahvaljujući upravo jedinstvenom pristupu poznate hirurginje od "posmatrača“ postala aktivni sudionik svoga liječenja.

"Razgovori sa dr. Sršen promijenili su moje stavove i odnos prema bolesti. Danas sam na putu izliječenja, a dr. Sršen sa u više navrata ponovila i reći ću opet – vi ste moj anđeo“, naglasila je Kahrić.

Ružica Marjanović je prenijela vlastito iskustvo sa liječenjem supruga od karcinoma pluća i ljudskog i stručnog pristupa dr. Sršen koji ih je trajno vezao.

"Nela je danima bila uz nas, čekala nalaze, bolilo ju je s nama. Nismo uspjeli ali ipak, život moga supruga je na šest mjeseci bio produžen, bol je bila manja, zahvaljujući ponajprije jednoj, jedinoj i neponovljivoj Neli", istaknula je Marjanović.

Autorica knjige zahvalila se promotorima na divnim riječima, skromno ističući da ne zaslužuje takve pohvale.

"Ne dolazi pacijent sa jednom bolešću, već dolazi osoba, osoba koja traži druge terapije . Sve što sam naučila, ulazeći u sudbine svojih pacijenata, kalvarije od bolesti do ozdravljenja, nekako sam se poistovjetila sa njima. A najvažnije za život je aktiviranje unutarnjeg mehanizma ozdravljenja“, istaknula je dr. Sršen.

Naročito je podvukla da pozitivnim mislima, stvaranjem harmonije između duše i tijela, mijenjanjem životnih prioriteta, stavova, odnosa prema drugim ljudima, možemo doći do ozdravljenja. Kao primjer navela je upravo slučaj Salke Hajdarevića i Senide Kahrić, gdje se terapija nije drastično primijenila, ali su oni postali protagonisti liječenja, promijenili svijest, svoga tijela, svoje bolesti.

"Budimo dobri, jer svako učinjeno dobro djelo nas ispunjava i vraća nam se još većom dobrotom. U to sam se nebrojeno puta sama uvjerila“, završila je na kraju svoje obraćanje dr. Sršen, koje su posjetitelji promocije pozdravili burnim aplauzom.