BiH
5

Promoviran priručnik koji objedinjuje bosanski, hrvatski i srpski jezik

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH danas je u prisustvu velikog broja gostiju i zvanica promoviran Pravopisni priručnik bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike.

Riječ je o jedinstvenom projektu koji prvi put objedinjuje sva tri jezika naroda ovih prostora. Priručnik je namijenjen bh. iseljeništvu, a cilj mu je jačanje svijesti naših građana o svom maternjem jeziku, kulturi i tradicijskim vrijednostima bh. društva te poboljšanje i usvajanje što boljih izražajnih mogućnosti na jeziku svojih roditelja.

Federalni ministar obrazovanja i nauke, Damir Mašić, rekao je da se radi o popularnom udžbeniku koji se razlikuje od onih koji su u upotrebi u redovnoj nastavi u BiH te da je više prilagođen iseljeništvu i njihovom stepenu znanja B/H/S jezika.

"On će se koristiti u dopunskim školama, ali može biti interesantan udžbenik za kompletnu porodicu. Svi mi znamo da je jezik zapravo jedna od osnovnih veza svakog građanina sa svojom državom, u ovom konkretnom slučaju sa BiH. Jedan od naših osnovnih ciljeva je bio da nastavimo da njegujemo osjećaj pripadnosti državi BiH i ljubavi prema istoj, a jezik je najbolji put za to. Posebna važnost ovog projekta je što ovo nije pravopisni priručnik samo bosanskog, samo hrvatskog i samo srpskog, nego sva tri jezika, koliko god se to danas nekom sviđalo ili ne", kazao je Mašić.

Aida Kršo, koja je uz Hadžema Hajdarevića autorica priručnika, pojasnila je da je potreba za nastankom ovakve knjige nastala iz poteškoća sa kojima se suočavaju nastavnici maternjeg jezika u bh. dijaspori.

"Oni nisu imali adekvatnu literaturu sa kojom bi radili. No, ovaj udžbenik će im sada, na jednom mjestu, ponuditi sve ono što im je potrebno - elementarnu pismenost, gramatiku, jezik u upotrebi i mali rječnik", izjavila je Kršo.

Prema riječima profesora Josipa Baotića, autori su ovom knjigom pokušali da povežu pokidane konce "iz vremena euforije".

"Već samim naslovom autori su rekli da je njihova knjiga namijenjena trima narodima. Čitajući knjigu vidi se da su sličnosti daleko veće od onoga što bi moglo da razdvaja narode ovih prostora. Kada bi ideja koju zastupaju autori prodrla u naše škole, korist bi imali i društvo i zajednica", kazao je Baotić koji je jedan od recenzenata Priručnika.

Izdavači ovog udžbenika su Izdavačka kuća "BH most" Sarajevo te sarajevski Institut za jezik, a suizdavač je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, koje je projekt finansiralo sa 35.000 KM.

Projekt su podržali Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, s intencijom jačanja povezanosti bh. građana u iseljeništvu sa matičnom zemljom.