SBiH
0

Promjena stava SDA po pitanju popisa stanovništva

FENA
Stranka za BiH (SBiH) konstatuje promjenu stava Stranke demokratske akcije (SDA) po pitanju dogovora o popisu stanovništva koji su u Odžaku potpisali Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik.

"Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović je artikulisao ovaj novi stav u sinoćnjoj emisiji TVSA, ustvrdivši u tri navrata da SDA ipak neće podržati etnički popis stanovništva ukoliko se istovremeno ne osiguraju znatna sredstva, po Džaferovićevim riječima 'bar milijardu maraka', i u državnom i u entitetskim budžetima koja su neophodna za potpunu implementaciju Aneksa 7. Za razliku od ovog novog stava, dogovor iz Odžaka nudi garanciju Miloradu Dodiku za popis s etničkim kriterijima u zamjenu za njegovo obećanje da će se usvojiti 'program mjera za pomoć povratku'. Takva generalizacija je i omogućila predstavnicima SNSD-a da prošle sedmice u državnom budžetu za 2009. godinu ponude niža sredstva za povratak od sredstava osiguranih za ovu godinu, a koja su ionako preniska za ostvarivanje bilo kakvog značajnijeg povratka", kaže se u današnjem saopćenu SBiH.

"Kako sve i dalje ne bi ostalo na generalizacijama, te kako bi se problem povratka konačno počeo tretirati na sistematičan način, neophodno je da Vijeće ministara zaduži Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da izradi detaljnu studiju, uz učešće međunarodnih eksperata, koja će odrediti tačnu sumu koja je neophodna za punu implementaciju Aneksa 7, te koja će uključivati značajne finansijske i druge poticaje za sve povratnike", navodi s dalje u saopćenju.

S obzirom na dosadašnje rezultate implementacije Aneksa 7, jasno je, smatra SBiH, da se ta suma neće moći mjeriti u milionima maraka kao što je do sada bio slučaj, već da će nužno predstavljati sumu od više stotina miliona maraka godišnje, osiguranih na svim nivoima vlasti.

SBiH ističe da ovakav pristup pitanju povratka bi ne samo predstavljao jedini pokušaj implementacije Aneksa 7 koji bi bio podržan neophodnim finansijskim sredstvima, već bi njegovo odbijanje od RS entiteta pokazalo stvarne namjere lidera tog entiteta da legalizuju poslijedice genocida i etničkog čišćenja.

"S druge strane, prihvatanje ovakvih obaveza i budžetskih prioriteta bi ubrzalo i povratak Srba u Federaciju BiH, čime bi Bosna i Hercegovina konačno imala šansu da krene u pravcu reintegracije društva. U takvim uslovima, etnički popis stanovništva ne bi bio sporan jer bi njegovi rezultati približno oslikavali rezultate popisa iz 1991. godine", ističe se u saopćenu SBiH.

Stranka za BiH se nada da će i druge stranke podržati ovakvu strategiju, te se posebno nada da Stranka demokratske akcije neće opet promijeniti svoje sinoć izrečene stavove, saopćio je PRESS SBiH.