Temperature od minus šest do šest
0

Prohodnost puteva u BiH dobra, kiša i snijeg čitav dan

Piše: N. J.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme s kišom i snijegom. Temperature se kreću od minus šest na Bjelašnici do plus šest u Neumu. U Sarajevu je jutros bilo nula stepeni.

Prema prognozi meteorologa, danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme se kišom i snijegom. Obilnije padavine su moguće na jugu i zapadu zemlje, ponegdje praćene grmljavinom. Vjetar, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od minus 2 do 4, na jugu zemlje do 10 stepeni. U Sarajevu će dnevna temperatura biti oko dva stepena.

Zbog snijega koji pada otežano je saobraćanje u većem dijelu naše zemlje. Ceste su mokre i klizave, a na dionicama u višim planinskim predjelima ugažen je snijeg na cestama. Ipak, zahvaljujući intervencijama ekipa putne operative prohodnost puteva je dobra. Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zabranjen saobraćaj na GP Izačić.

U Sarajevu su očišćene sve glavne saobraćajnice, a radnici Rada su cijelu noć proveli na terenu, potvrdio nam je glasnogovornik preduzeća Ahmed Đipa. Na čišćenju snijega i poledice angažovano je 47 vozila i 150 radnika, a u toku je čišćenje ulica u naseljima, gdje određeni problem predstavljaju parkirani automobili.

Đipa je naglasio da GRAS nije imao nikakvih problema te je naveo kako se primjedbe sa Ilidže, iz Hadžića, Vogošće i Ilijaša ne mogu dovoditi u vezu s Radom, jer su u tim općinama angažovane druge firme za čišćenje snijega.