Vanredno stanje
259

Nezapamćene padavine u UAE, za dan palo kiše koliko inače padne za dvije godine

S. Š.
Dubai (Izvor: X.com)
Izvor: X.com
Uslijed obilnih kišnih padavina kakve su zahvatile Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Oman, do sada je život izgubilo 18 osoba dok se za desetinama traga.
Kiša je počela da pada u toku noći sa ponedjeljka na utorak, a ljudi su ostavljali svoje automobile na poplavljenim ulicama. Mediji prenose da je za samo 24 sata palo kiše koliko u tim krajevima inače padne za dvije godine.

Kiša pada u Dubaiju, Omanu, Bahreinu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Jaki vjetrovi poremetili su i aviosaobraćaj na Međunarodnom aerodromu u Dubaiju, koji je najprometniji na svijetu kada je riječ o međunarodnim presjedanjima.

Škole širom UAE su zatvorene uoči oluje, a državni službenici rade od kuće. Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpavaju vodu.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem uzrokuju da ekstremne padavine postaju sve češće i intenzivnije, navodi se u izvještaju američke vlade o procjenama vremenskih prilika.

Kiša nije uobičajena za tu oblast na sušnom Arapskom poluostrvu, pa mnoge ulice nemaju drenažu.

Državna novinska agencija WAM nazvala je kišu "historijskim vremenskim događajem" koji je nadmašio “sve dokumentovano od početka prikupljanja podataka 1949. godine”. To je prije otkrića sirove nafte u ovoj energetski bogatoj zemlji koja je tada bila dio britanskog protektorata poznatog kao Trucial States.

Obilne padavine u Dubaiju zadesile su neke bh. državljane koji se trenutno nalaze tamo, među kojima je i influenser Mirza Mustafagić.

"Strašno. Šalu na stranu, baš strašno. Inače ovo što se desilo zapravo je umjetno izazvano, tzv. Cloud seeding gdje se u oblake 'ubrizgavaju' materije koje izazivaju kišu kako bi se smanjila toplota, ali sada su ga pretjerali... I njima je ovo nezapamćeno", napisao je.