Lažni optimizam
31

Prohić o principima SDA, HDZ-a i SNSD-a: U startu je stvoren alibi za pretpostavljeni neuspjeh

I. Č.
Ibrahim Prohić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Ibrahim Prohić (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Nije problem što je proteklo ovoliko vremena za dogovor o konstituiranju vlasti na državnom nivou, veći je problem što nema jasnih premisa na osnovu kojih bi se dalo zaključiti da će vlast biti efikasna, ocijenio je politički analitičar Ibrahim Prohić potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Prohić objašnjava da smo svjedočili još jednom političkom igrokazu po prepoznatljivoj tehnologiji Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, napominjući da je to njihova metodologija kojom od rutinske naprave nerješivu situaciju.

"Primjena izbornih rezultata, gdje su stvari bile manje-više jasne, trebalo je da bude rutinska, a od toga je napravljena nerješiva situacija i potrošeno vrijeme. Mi ćemo u najboljem slučaju imati konstituiranje vlasti godinu nakon izbora. S obzirom na to da je ova vlast neproduktivna, ne možemo očekivati da će se ovo izgubljeno vrijeme nadoknaditi u naredne tri godine", ocijenio je Prohić za Klix.ba.

Napominje kako se stalnim podizanjem tenzija javnost dovodi u situaciju da se kaže: "Formirajte vlast, nećemo vas pitati kako je ona formirana!"

"U startu je stvoren alibi za pretpostavljeni neuspjeh, odnosno nizak stepen društvene produktivnosti vlasti. Zašto se čekalo ovoliko i kako će funkcionirati vlast? Ova vlast će biti neuspješna u većem stepenu nego što je to aktuelno Vijeće ministara. A nije sigurno ni da će vlast biti formirana. Pogotovo valja biti skeptičan u pogledu roka od mjesec. Mada su sada potpisali sporazum, za razliku od sporazuma iz marta", kazao je Prohić.

Prema njegovim zapažanjima, nije sigurno da će biti realizirano ono što je dogovoreno.

"Ostavljena je mogućnost da sporazum bude nevažeći ukoliko se u roku od mjesec ne formira vlast. Oni u startu ostavljaju mogućnost da sporazum neće biti realiziran. Očekuju nas tri godine jalove vlasti bez obzira na to hoće li sporazum biti realiziran, a to je suština stvari", kategoričan je Prohić.

Upitan kako gleda na četvrtu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će biti provedene presude domaćih i evropskih sudova koje se odnose na Izborni zakon i tobožnje legitimno predstavljanje, Prohić pojašnjava da je u BiH nestao građanin, pojedinac, a da je Željko Komšić u trenutnoj situaciji marioneta SDA.

"Željko Komšić je član najvišeg izvršnog tijela u BiH, ali on nema nikakvu političku moć. On je u postojećoj situaciji marioneta koja služi jačanju pozicije SDA i bit će korišten sve dok onome ko vuče konce iza scene bude potreban. Komšić će ostati član Predsjedništva, tavorit će, ali neće imati nikakvu političku moć. Ostat će mu da se služi praznom retorikom i populističkim izjavama", istakao je Prohić.

Dodaje da su glavni igrači Izetbegović, Dodik i Čović, svaki na svoj način, i da svaki od njih pravi opstrukcije.

"Svi zajedno prave opstrukcije, šireći pritom lažni optimizam. Naročito Čović, on govori kao da je ovo Švicarska. Njegovo legitimno predstavljanje je prazna sintagma, ona ne predstavlja ništa. Nigdje to ne piše. Ni u kakvom ustavu i zakonu. Ove političke stranke, sve tri, teroriziraju ustav BiH i njenu konstituciju. U Ustavu BiH piše da je to država dva entiteta, tri naroda i građana. Dva temeljna principa. Imate apsolutno nasilje onih koji apsolutiziraju jedan od ta dva principa", zaključio je Ibrahim Prohić.