Komentari (32)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ako ti je malo i 1 000KM za platu, hajde da se mijenjamo. Da vidiš kako je na birou lijepo.
Vi koji ne znate nista sutite vrijedjate nastavnike i profesore a oni bi sad odmah trebali u strajk zbog svega sto im radi vlada. Platu za prosli mjesec nisu ni primili jos a mislis se da ce tek 15 maja primiti plati 45 dana kasno.... Ta profesorica sto ima 1200 km platu s uracunatim toplim obrokom je veliki izuzetak. Ona vjerovatno ispunjava normu od 40 sati sedmicno i ima privilegiju da ima punu platu, vecina profesora ne moze skupiti 40 sati sedmicno i po tome im je plata daleko daleko manja. Mojoj sestri koja je nastavnica prima platu od 700 km s Toplim obrokom pa se vi jbt samo da znate, ja znam koliko ona mora da radi s kretenskom djecom, njoj je vise obaveza da sprijeci sranja na casu nego da ih uci tu su roditelji najvise krivi nek se zna. Pa kad dodje kuci ima jos 3-4 sata posla od priprema za sutra do ispravljanja to je tesko posebno nakon sto dodjes s posla gdje su te djeca smorila. Dovoljno je reci da grasov revizor ima vecu platu od nje skoro svi imaju vecu platu od njih.
sta kazes da se jbemo? :-D
Ne vrijeđa njih niko, ali oni imaju sreću da rade! I ja sam prosvjetar po struci, ali 5 godina gledam tetu na birou i možda nikad neću imati sreću da radim ono što volim i za šta sam se školovala. Rade i drugi, puno teže poslove, za manje para, pa šute.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Smanjite im plate. 1200KM i jos se nesto bune.
Norma nastavnika 22 casa x 45 minuta = 990 minuta /60 = 16.5 sati. ( Prosječna radna sedmica inženjera recimo je 40 sati, odnosno 172 sata mjesečno) Dok je mjesečna ovih nastavnika oko 71 sat. 1200 KM / 71 sati = cca 17 KM. Dakle sat vremena ove što se žali košta čitavih 17 KM ! Hajmo dalje, godisnjih odmor nastavnika svi znamo da traje bar 2 mjeseca godisnje, tj. prosjecno duplo više od ostalih radnika. I hajmo se žaliti.
Svako zanimanje ima svoje specifičnosti i poređenja ovog tipa su besmislena na bilo kojem mogućem nivou. Obzirom da je odgoj djece područje u kojem danas rijetki imaju dobre rezultate, teško da se mogu navoditi ikakve olakšavajuće okolnosti u radu ljudi koji s tom djecom provode vrijeme u situacijama koje nisu 1:1 ili 1:4, nego veoma često 1:30. Svako ko misli da je jednostavno nije imao iskustva u radu i odgoju niti jednog djeteta ili makar nije odgovorno pristupio tom pa može olako lupati poluistinama o bar 2 mjeseca godišnjeg.
Aha, kako da ne. Ljetni raspust je 80 dana. Pored redovnog godisnjeg odmora, ove dane kad je raspust samo dodju u skolu, budu sat ili dva i razgule. Znam ja dobro kako stoje stvari u skoli, nema potrebe da se pravdas. Uzi clan porodice je nekad radio u obrazovanju. Ne kazem da je provjetnim radnicima idealno, ali kako je stanje u drzavi, njima je odlicno.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Nema tog novca koji bi mi mogao nadoknaditi ijedan sat stresa rada s tuđom djecom u današnjim uslovima rada, gledano sa svih aspekata od srozavanja prosvjetnih radnika od sistema, kroz ponašanje svakojakih prosvjetnih radnika koji sebi svašta dopuštaju, pa do djece koju danas najmanje odgajaju roditelji a najviše Big Brother, Zvijezda može biti svako, Farme, gaćice, sisice i ostalo što odgaja i današnju djecu a i preodgaja veliki broj roditelja. Ne daj Bože biti bez posla i ali i rad s djecom, makar za one ljude koji tom poslu pristupaju odgovorno, uz detaljne pripreme je posao koji se danas može mjeriti s nekom vrstom kazne. Djeca koja puše oko škole ne puše cigare koje su im kupili profesori i ne puše zato što ih profesori podstiču i daju im cigare. Djeca koja su nasilna ne postaju nasilna u školi. Valjda nose osnovu i odgoj od kuće. Ne znam ko napisa da je norma 40 sati sedmično. U moje vrijeme je norma bila 20 sati sedmično s više odjeljenja po 36 učenika. Ne daj Bože nikome!
Kako ovi što studiraju znaju kako je nekome naći posao? Vidjet ćemo vas kad završite vaše fakultete. Lako vam je dok vas roditelji izdržavaju.
Problem je što ne edukuju i ne rade dovoljno sa djecom? Jedan nastavnik ( profesori su na fakultetima) ispiajava normu sa 22 časa sedmično, a to je 16 radnih sati. Znači od 12-13 sati je slobodan. Bilo koji drugi radnik: Inzenjer, doktor, vozač .... radi minimalno 35 sati sedmično. Druga stvar da nam djeca iz škola izlaze nepismena i neobrazovana jer su ti isti predavači brazovani u poluobrazovnim institucijama. Pa jbte ja sam u 4. osnovne znao više stvari nego moja djeca u 8. i 1. srednje, a oboje su odlični učenici.
@Commi.original Imali smo mi sve pogodnosti u našoj SFRJ, samo je neki "naučnik" odlučio da nam upali to "svijetlo" proklete demokratije !!!
Jel ovo neka zezancija ili provokacija... ona se ZALI STO JOJ JE PLATA 1200 KM!! Treba nju malo na biro...
I jos se zali kako su joj poremetili planove koje je imala za svoje slobodno vrijeme... pa nije ta sramota reci da danas imas 2 casa a primas 1200KM!!! Neki od nas rade po 12h, 6 dana u sedmici... i sve to za 600KM.
Dvanaest sati dnevno, sest dana u sedmici, ahahahaha, daj ne lazi molim te i to sve za sesto maraka, pa to ni lud ne bi radio
Cuj bijesni, haha i profesori i ucenici ce odraditi program iz ciste formalnosti, ne moze doci do testa ili do ispitivanja, a i danasnji nastavnici su teski neradnici
"za cilj ima to da svi radni dani budu ravnomjerno raspoređeni tokom školske godine"???
Ovdje je organizacija nula !!!