BiH
0

Profesori i nastavnici "bijesni" zbog promjene rasporeda u školama u KS

Piše: J. H.
Ministar Marjanović sa učenicima
Ministar Marjanović sa učenicima
Neke osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevo danas rade po rasporedu od petka. O ovoj promjeni sve škole obaviještene su jučer poslijepodne, što je izazvalo negodovanje i zbunjenost kod profesora i učenika.

Zvanični Facebook profil ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Damira Marjanovića "zatrpan" je pitanjima vezanim za promjenu rasporeda. Iz svih upita vidi se da su profesori i učenici zatečeni ovom naglom odlukom resornog ministarstva.

Profesorica engleskog jezika sarajevske Druge gimnazije Maja Ljubović se pita zašto o promjeni rasporeda nisu obaviješteni prošle sedmice, a ne dan ranije.

"Iznenadna promjena rasporeda nam onemogućava da svoje druge obaveze planiramo i ispunjavamo prema planu, jer su mnogi među nama, npr. utorkom u jednoj smjeni, a petkom u drugoj, ili utorkom imaju dva časa, a petkom šest", napisala je Ljubović ministru Marjanoviću.

Žalbu zbog promjene rasporeda i kasnog obavještena uputila je i prosvjetna radnica Sandra Muratović.

"Poštovani ministre obrazovanja, da li je tačno da je prije sat vremena odlučeno da se sutra radi prema rasporedu od petka? Jer ako je tačno, koga trebam obavijestiti da mi je plata kao prosvjetnom radniku sa toplim obrokom manja od 1.200 KM i da se od mene ne može, niti smije očekivati da sam u stanju pripravnosti 24 sata dnevno. Svakako ću uputiti službenu žalbu, ovo nema smisla", napisala je Muratović jučer.

Svoje nezadovoljstvo iznijela je i Dženeta Ajanić.

"Vidite, neki od nas rade utorkom jednu smjenu, a petkom drugu i čak se usuđuju planirati svoje slobodno vrijeme. Mislim da je sramotno da od nas, za platu koja je smiješno mala, a uz to je nismo još ni primili za prethodni mjesec, očekujete pripravnost ovog tipa", napisala je Ajanić.

Uslijedio je i odgovor ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

"Upravu ste. Kolege iz sektora su zakazale i poslale su kasnu obavijest! To je propust za koji su odgovorni već sankcionirani. Pored toga, odmah nakon što sam obaviješten o tome, na moje insistiranje je poslata i druga obavijest o kojoj ste vjerovatno već informirani. Što se plaće u prosvjeti tiče, svjestan sam iste, jer sam je godinama primao. To nisam zaboravio i neću zaboraviti! Moramo biti svjesni da je to nešto što se neće lako promijeniti, ali se intenzivno radi i na tom planu, onoliko koliko se može u ovim teškim uvjetima. Na kraju, i za kašnjenje plata Vas u potpunosti razumijem, jer ni ja nisam primio svoju platu za prethodni mjesec. Nadam se da će kolege iz Ministarstva financija u narednih sedam dana uspjeti da skupe plate u budžetu za sve nas", odgovorio je ministar Marjanović.

Sinoć je Lamija Husić, savjetnica kantonalnog ministra obrazovanja Damir Marjanovića, u razgovoru za portal Klix.ba, izjavila da se u ovom slučaju radi o uobičajenoj praksi koja za cilj ima to da svi radni dani budu ravnomjerno raspoređeni tokom školske godine i da ova odluka nema veze s 1. majem.