BiH
0

Procesuirana hiljadita tužba protiv RS-a

FENA
Unija civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo danas je simbolično obilježila procesuiranje hiljadite tužbe nedužnih civilnih žrtava rata grada Sarajeva protiv Republike Srpske.

Kako je rečeno danas na konferenciji za medije upriličenoj u Sarajevu tim povodom, Unija je već procesuirala hiljaditu tužbu protiv RS-a koje su bazirane na nadoknadi nematerijalne štete ubijenih i ranjenih civila.

Prva je tužba civilne žrtve rata u Sarajevu podnesena Sudu u Banjoj Luci u junu.

Istaknuto je da su presudom generalu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijaskog korpusa Vojske RS-a, stvoreni uvjeti da civilne žrtve četverogodišnje opsade grada Sarajeva podignu tužbe pred sudovima u RS-u da bi ostvarili moralnu satisfakciju za pretrpljene patnje.

Šef pravnog tima Unije advokat Josip Sladić naglasio je nemogućnost preciziranja kada će uslijediti pozivi za raspravna ročišta po osnovu podnesenih tužbi, jer je riječ o velikom broju predmeta.

On nije optimist da bi se to moglo desiti uskoro, naglašavajući da takve ocjene spadaju u domen nagađanja.

Kada je riječ o novčanoj nadoknadi za pretrpljene boli, Sladić naglašava da su tužbe bazirane na propisima evropskih standarda, ali i da se, naprimjer, gubitak ekstremiteta u saobraćajnoj nesreći i granatiranju ne mogu jednako tretirati. Takve bi nadoknade trebale biti dvostruko veće.

Članovi Unije ujedno su alarmirali sve civilne žrtve rata Kantona Sarajevo, ali i Federacije BiH da se aktivno uključe u procesuiranje spomenutih tužbi, čija bi rješenja predstavljala moralnu satisfakciju za pretrpljenu duševnu i fizičku bol.

Opsada Grada Sarajeva trajala je 1.425 dana, kada je ubijeno i ranjeno više od 50.000 Sarajlija, od čega 1.601 dijete. Unija civilnih žrtava rata KS-a u članstvu broji njih 4.000.