Sarajevo
0

Pripreme za predsjedavanjem Vijećem sigurnosti

FENA
Vijeće sigurnosti (Foto: Arhiv)
Vijeće sigurnosti (Foto: Arhiv)
Nadležni službenici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i Predsjedništva BiH učestvovali su 8. i 9. novembra u Sarajevu u obuci kreiranoj s ciljem da bh. službenicima pomogne u izvršavanju dužnosti i savladavanju izazova koje donosi pozicija zemlje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Trening se posebno fokusirao na uloge i dužnosti službenika u sjedištu tokom perioda bh. predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a. Trening su proveli bivši britanski ambasador u UN-u ser Emyr Jones Parry i direktor Centra za političke i diplomatske studije John Hemery, saopćio je Odjel za odnose s javnošću Britanske ambasade u Sarajevu.

U periodu od januara 2010. do decembra 2011. godine, Bosna i Hercegovina je nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. BiH treba da preuzme predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a u januaru 2011., na period od mjesec dana.

Ovo će biti izvrsna prilika za BiH da se profilira na svjetskoj sceni i da značajan doprinos međunarodnim naporima u rješavanju trenutnih globalnih izazova. Britanska vlada, kao članica Vijeća sigurnosti, spremna je da pruži podršku bh. službenicima u pripremama za ovaj značajan izazov, navodi se u saopćenju.

Ovaj projekt nadovezuje se na pozitivna iskustva slične obuke upriličene prošle godine. Ovi projekti rezultat su jake saradnje između britanske vlade, Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i bh. misije u New Yorku. Ta saradnja rezultirala je brojnim inicijativima, poput obuke o obavezama tokom predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a koja je organizovana za osoblje bh. misije u UN-u od 1. do 3. novembra u New Yorku i službene posjete službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije kako bi se razmijenili stavovi o politici trenutnih globalnih pitanja.

Ova saradnja nije samo fokusirana na članstvo BiH u Vijeću sigurnosti UN-a koje traje do kraja 2011. godine. Ona također treba da donese dugoročne beneficije u smislu jačanja bh. kapaciteta kreiranja vanjske politike i njenog kapaciteta da doprinese rješavanju međunarodnih sigurnosnih izazova.