Poplavljena područja
59

Pripadnici civilnih zaštita iz BiH i dalje u Sloveniji, predano rade na pomoći stanovništvu

V. K.
Delegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, predvođena Radislavom Jovičićem, posjetila je timove iz Federalne uprave civilne zaštite i Civilne zaštite RS-a koji pružaju pomoć Sloveniji nakon katastrofalnih poplava.

Nakon obilaska timova na terenu, koji rade na saniranju šteta koje je nanijela rijeka Savinja, posjetili su kamp u kojem su smješteni međunarodni timovi.

Domaćin kampa Saša Lovrenčić se zahvalio za posjetu visoke delegacije Ministarstva sigurnosti BiH, kao i podršku timovima iz BiH. Bosna i Hercegovina, sa šest bagera i 26 pripadnika civilnih zaštita RS-a i FBiH, prvi put pruža međunarodnu pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite EU od prijema u članstvo u septembru prošle godine.

"To je veliki korak koji je prepoznat od strane svih članica Mehanizma. Veliku zahvalnost dugujemo svima koji su dali maksimalni doprinos u ovim aktivnostima, od Ministarstva sigurnosti na čelu sa ministrom Nešićem u koordinaciji svih aktivnosti, pa do entitetskih civilnih zaštita koje su angažovale svoje ljude i sredstva u izvršenju ovog humanog zadatka. Najviše zahvalnosti dajemo neposrednim izvršiocima zadataka koji vrijedno rade i pomažu prijateljskom narodu Slovenije", kazao je Jovičić.

On je napomenuo da doprinos u ovoj humanoj misiji pomoći daju i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su također angažovani sa ljudstvom i mehanizacijom na terenu u Sloveniji, sa starješinom Nemanjom Avramom.